latinica  ћирилица
26/05/2024 |  14:06 ⇒ 18:44 | Аутор: СРНА

Стевандић: Избори зависе од тога кога народ воли

Предсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић рекао је да не очекује ништа од сутрашње сједнице Заједничке комисије Народне скупштине и Вијећа народа о питању Изборног закона Републике Српске на који су Бошњаци покренули питање заштите виталног националног интереса, истакавши да избори зависе од тога кога народ воли.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Стевандић је рекао да је очекивао да не покрену захтјев за питање заштите виталног националног интереса него да Кристијан Шмит поништи Изборни закон, али су се они са њим договорили и ко зна са ким још и он није поништио тај закон.

Према његовим ријечима, то је одузело вријеме за провођење избора по Изборном закону Републике Српске и довело до тога да кажу да морају да калкулишу са лошим могућностима избора.

- Нисмо постигли јединство унутар српског корпуса. Неће избори зависити од тога да ли Шмит или неко други стоји иза закона већ кога народ воли у Републици Српској - рекао је Стевандић у Бањалуци.

Клуб Бошњака у Вијећу народа је крајем априла гласао за покретање питања заштите виталног националног интереса на Изборни закон и Закон о референдуму Републике Српске.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 19. априла на посебној сједници Изборни закон Републике Српске којим је предвиђено да ће изборе за органе власти у Српској спроводити Републичка изборна комисија, градске, односно општинске изборне комисије и бирачки одбори које ће именовати надлежни републички органи.

Ступањем на снагу овог закона неће се примјењивати одредбе Изборног закона БиХ које уређују избор народних посланика, делегата Вијећа народа Српске, предсједника и потпредсједника Српске, делегата Дома народа Парламентарне скупштине БиХ из Српске, одборника скупштине града и скупштине општине, градоначелника и начелника општина у Српској.

Народна скупштина је истог дана усвојила и Закон о референдуму и грађанској иницијативи Републике Српске чија је намјера да се потпуније регулише спровођење овог облика непосредне демократије.