latinica  ћирилица
26/05/2024 |  17:14 ⇒ 17:25 | Аутор: СРНА

Грлић Радман: Не би било цјеловите и суверене БиХ да није било Хрватске и Хрвата

Шеф хрватске дипломатије Гордан Грлић Радман реаговао је због књиге која је представљена у Сарајеву, а укључује и Хрватску као агресора, наводећи да је то неприхватљиво и да ће се морати објаснити наратив којим се "искривљују чињенице и историјска истина".
Гордан Грлић Радман (Фото: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS, илустрација) -
Гордан Грлић Радман (Фото: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS, илустрација)

Ријеч је о књизи о "Србија и Хрватска у међународном оружаном сукобу у БиХ" - Агресори за велику Србију и велику Хрватску", коју је издало једно бошњачко удружење, а јуче је представљена у Сарајеву.

- Чињеница да представљање књиге коинцидира с доношењем Резолуције у УН и да има сугестивна питања гдје су поменуте Хрватска и Србија, то нама у Хрватској није прихватљиво - рекао је Грлић Радман.

Грлић Радман је истакао да се никако не могу упоређивати улога Хрватске и Србије у посљедњем рату, истакавши како "не би било цјеловите, независне и суверене БиХ да није било Хрватске и Хрвата", преносе хрватски медији.

Књигом су обухваћени закључци Хашког трибунала из девет пресуда које наводе да су Србија и Хрватска учествовало у међународном оружаном сукобу у БиХ.

Министар обране у Савјету министара Зукан Хелез је притом рекао да је "у БиХ био међународни сукоб гдје су политичка руководства из сусједних земаља учествовала у ратној агресији на БиХ".

Грлић Радман рекао је рекао да ће Хрватској морати објаснити наратив којим се "искривљују чињенице и историјска истина".

- Необично је да се то догађа управо у тренутку усвајања резолуције о Сребреници", каже Грлић Радман.

Он је најавио да ће се нова хрватска влада још снажније заузимати за поправљање положаја Хрвата у БиХ те убрзавање пута те земље према ЕУ.

- Ми ћемо у трећем мандату још снажније заговарати потребу да Хрвати остваре своја права која им припадају. Нико нема право прегласавати Хрвате на изборима. Хрвати имају право на своје легитимне представнике, не које им неко други изабере - истакао је шеф хрватске дипломатије.