latinica  ћирилица
26/05/2024 |  19:39 ⇒ 21:42 | Аутор: РТРС

Шмит се у домовини залагао за рехабилитацију нациста, а у БиХ наводно жали њихове жртве (ФОТО/ВИДЕО)

Кристијан Шмит не престаје да приземно провоцира српски народ. Овај пут учинио је то на страдалничкој Козари и потомцима жртава усташког и нацистичког логора Јасеновац.
Кристијан Шмит у Градини (Фото: x.com/OHR_BiH) -
Кристијан Шмит у Градини (Фото: x.com/OHR_BiH)

Као доказани симпатизер нацистичких пилота и доскорашњи члан покрета, који су предводили СС генерали, непозвано и ненајављено, данас се указао у Меморијалном комплексу на Мраковици, а потом и у спомен комплексу Доња Градина који чувају успомене на српске жртве ликвидиране од руку и оних које Шмит симпатише.

Заогрнут духовима или притиснут дуговима нацистичке прошлости, Кристијан Шмит појавио се инкогнито на Мраковици, баш као прави туриста, а никако дипломата каквим се лажно представља. И скривајући се, као бјегунац од закона, у групи намјерника ушетао у Меморијални комплекс који чува успомене на херојске борбе партизана против СС дивизија и усташа у Другом свјетском рату, али и на Козарчане које су брутално ликвидирали на кућном прагу или без повратка депортовали у логоре смрти.

- Шмит је дошао ненајављен тако да нас је изненадио у свом доласку, али ето потрудио сам се да након што је погледао сталну поставку да разговарам са њим и да му презентујем оно што се десило на Козари у току Другог свјетског рата. Интересовао се поводом чега је изграђена ова меморијална зона шта се то дешавало и ко је био укључен у те догађаје у току Другог свјетског рата - каже Борис Радаковић, историчар и кустос у Меморијалном музеју на Мраковици.

Шмит на Козари (Уступљена фотографија)

Шмит на Козари (Уступљена фотографија)

Шмит се у Меморијалу задржао 20-ак минута и отишао у правцу Доње Градине. Опет се ненајављен ушуњао се у комплекс посвећен жртвама усташких злочина у логору Јасеновац.

- С обзиром да је данас нерадни дан у Спомен-подручју Доња Градина, нисмо упознати с тим да је Кристијан Шмит боравио у спомен подручју - каже директорка јавне установе Спомен-подручје Доња Градина Тања Тулековић.

Да је баварски "туриста" преживио катарзу и искрено се покајао због геноцида НДХ, па и својих сународника над српским народом или над истим због властитих ововременских грешака, тешко да би се, у недјељно пријеподне, непозван и ненајављен "увлачио" у меморијалне комплексе.

Овако нелегитимни, њемачки намјесник за Федерацију БиХ остаје са проказаним сентиментом за насљеђе нацизма. Не тако давно, што је и задокументовано, покушао је да рехабилитује нацистичког пилота Њемачког Вермахта, Вернера Молдерса, рекавши да "није имао било какве мрље у својој прошлости".

"Ништа" осим што је управљао њемачким бомбардерима у Другом свјетском рату и на недужне цивиле и слободарску војску бацао тоне убилачких бомби за шта га је, према доказима, лично одликовао Шмитов земљак - нацистички вођа Адолф Хитлер. И то није све! Центар за друштвено-политичка истраживања Републике Српске задокументовао је и да је био члан покрета "круг припадника друштва брдских трупа" - који отворено и систематично протежира нацистичке хероје.

- Чињенице говоре да Шмит не само да симпатише нацистичке јединице него и учрствује у ширењу њихових традиција својим чланством у удружењима чувара "угледа" официра Трећег рајха - каже Живадин Јовановић, предсједник Београдског форума за свијет равноправних.

На споменик нацистичким војницима Вермахта који су били у саставу СС брдске дивизије - њихов симпатизер Шмит, окружен пратњом у униформама управо из времена нацистичке Њемачке, својевремено је полагао и вијенце. Један сличан, дегутантно и дволично, овај пут, оставио је и на меморијал жртвама тих истих нациста, на Мраковици. Други - у Доњој Градини. Завршиће, ако већ нису, на депонији смећа, одмах по сазнању о посјети нежељеног госта, резигнирано су најавили Козарчани и Крајишници.

- Сваки покушај рехабилитације било ког појединца који је био у том систему који је спроводио истребљење читавих народа, присилно расељавање и који је ишао ка стварању једне нове Европе у којој не би било мјеста за све народе, треба осудити. Наравно, човјек може да призна своје грешке и да се извини - истиче Радаковић.

Извињење је изостало, а имао би Кристијан Шмит за много тога да се извињава Србима. Не само због монструозних злочина својих сународника из Другог свјетског рата и властитог сентимента за насљеђе нацизма, већ и због актуелне антисрпске политике коју води.