latinica  ћирилица
26/05/2024 |  21:56 ⇒ 21:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Почело 69. Стеријино позорје

Позоришни фестивал Стеријино позорје отворен је вечерас 69. пут у Српском народном позоришту у Новом Саду извођењем прве представе у такмичарској селекцији "Било једном у Новом Саду", у режији Андраша Урбана.
Стеријино позорје - Фото: Screenshot/YouTube
Стеријино позорјеФото: Screenshot/YouTube

Према ријечима директора фестивала Мирослава Радоњића, сљедећа година је јубиларна, тако да су већ ове у пројекат ушли врло амбициозно.

- Стеријино позорје је од самих почетака културни догађај пар екселанс. Ми смо институција са богатим и другим дјелатностима. Сам фестивал је позоришна Лига шампиона за овај дио Европе. Ове године имамо представе из свих бивших република Југославије, свима је стало да дођу овдје и да се такмиче - рекао је Радоњић.

Селекторка докторка Ана Тасић рекла је да је у процесу селекције програма пристигло око 70 представа из Србије, Црне Горе, Хрватске, Македоније, Мађарске и БиХ.

- Оно што је специфично ове године јесте да има мањи број представа из Србије. Имамо и три праизведбе савремене српске драме што је најважнији сегмент позорја пошто оно промовише савремену драматургију. Све представе које ће бити приказане тематски су обједињене донекле, потрагом за значењем у времену у ком живимо - рекла је Тасић.

Новина на овогодишњем фестивалу је да се у сарадњи са Ареном цинеплеx организују и Филмски кругови, гдје ће бити приказано шест филмова на тему "југословенства".

"Стеријино позорје" траје до 3. јуна.