latinica  ћирилица
27/05/2024 |  07:37 ⇒ 07:37 | Аутор: РТРС

"Aлекса Шантић и мостарски књижевни круг" у Бањалуци

Изложба "Алекса Шантић и мостарски књижевни круг" биће отворена вечерас у Бањалуци у организацији Академије наука и умјетности Републике Српске, а у сарадњи са мостарским Градским одбором Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета".
АНУРС - Фото: РТРС
АНУРСФото: РТРС

Организатори су најавили да ће изложба бити симболично отворена на дан рођења великог пјесника Алексе Шантића и у години када се обиљежава 100 година од његове смрти.

- Зачетак мостарског књижевног круга најнепосредније налазимо у раду Српског пјевачког друштва "Гусле" у Мостару, али на ширем културном и књижевном плану његов настанак и углед треба сагледавати у контексту развоја српске књижевне традиције у БиХ, која крајем деветнаестог и почетком двадесетог вијека доживљава снажан успон - навели су организатори.

Непосредно или посредно бројне су личности својим радом биле везане за мостарски књижевни и културни круг. Осим Алексе Шантића, Јована Дучића, Светозара Ћоровића, Атанасија Шоле, Јована Протића, Ристе Кисића, браће Радовић и Ристе Радуловића, треба свакако још поменути Душана Васиљевића, Милана Ћуковића, Вицка Трипковића, Милана Радуловића, Ристу Бошковића и Стевана Жакулу.

У том кругу били су и рано прекраћени даровити пјесници Јефтан и Јаков Шантић, Алексина знатно млађа браћа, као и Осман Ђикић, миљеник мостарске књижевне чаршије и цјелокупне српске књижевности тога времена. Из тог круга изникао је и Владимир Ћоровић, десет година млађи Светозарев брат, потоњи знаменити историчар и књижевни критичар, као и писци Јован Палавестра, Хамза Хумо и Јован Радуловић.

Изложба ће бити отворена у 20.00 часова у Галерији Академије наука и умјетности Републике Српске у Бањалуци.