latinica  ћирилица
27/05/2024 |  08:20 ⇒ 08:23 | Аутор: sputniknews.com

Политика: Курти нуди Ватикану српске храмове на КиМ

Положај Српске православне цркве у посљедњих четврт вијека на Косову и Метохији је веома тежак и на удару је не само албанских сепаратиста већ и покушаја отимања манастира и цркава СПЦ и културно-историјске баштине Срба, са циљем да се они додијеле Католичкој цркви, пише данашња Политика.
Манастир Високи Дечани - Фото: СРНА
Манастир Високи ДечаниФото: СРНА

Неспорно је да су угрожена и права и слободе свештенства, монаштва и вјерног народа, али су на мети и српски православни идентитет, сакрална и остала имовина СПЦ на Косову и Метохији.

Послије осам вијекова непрекинутог присуства на простору Космета, СПЦ не може да буде дио било каквих политичких преговора и споразума о статусу Косова и Метохије, на чему инсистира приштински режим Аљбина Куртија уз подршку Берлина, али и Ватикана.

Александар Раковић из Института за новију историју Србије каже да је положај Српске православне цркве на Косову и Метохији врло сложен, с тенденцијом даљег погоршавања ситуације.

Истиче да је проблем што је положај неријешен са отвореним албанским претензијама да се православље на Косову и Метохији приказује као баштина такозваног Косова и као дио његове историје, а не као историја српског народа и Српске павославне цркве.

То се, како каже, може видјети на основу публикација које се у посљедње вријеме објављују у Приштини и њиховом дјеловању у иностранству које има за намјеру да прикаже да су наше српске, средњевјековне светиње или никле на рушевинама неких њихових католичких средњевековних, или да су преузете неке њихове светиње од стране Срба.

- Све су то ноторне неистине, глупости и лажи, али до сада су бројне њихове лажи давале резултата. И више сам него сигуран да ће се те претензије наставити од привремених приштинских органа, као и од Римокатоличке јерархије на Космету, која ће такође "гурати" ту причу да би тек она преузела идентитет наших светиња на Косову и Метохији - истиче Раковић за Политику.

Према његовим ријечима, Римокатоличка јерархија је одавно на Косову и Метохији мозак свих операција које за циљ имају отимање православних манастира и цркава, а да су муслимани Албанци само "пјешадија".

Није случајно, додаје Раковић, што је Ибрахим Ругова на самртничкој постељи примио римокатоличку вјеру и што је кардинал Анђело Скола дошао из Италије да обави тај чин.

- Албанија и Косово и Метохија су за Ватикан "тера мисионис" - простор гдје обављају своју мисију и гдје сигурно неће стати. То није ништа ново. Ми морамо да покажемо да смо дорасли проблемима са којима се суочавамо, јер их имамо вијековима - наводи Раковић.