latinica  ћирилица
27/05/2024 |  08:57 ⇒ 08:58 | Аутор: sputniknews.com

Вишеструки скок потражње: ЕУ нагло повећала куповину метала из Русије

Европска унија је у марту повећала куповину гвожђа, челика и алуминијума из Русије, а главни разлог је вишеструки раст потражње у Белгији и Њемачкој, показује анализа европске статистике.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

Русија је у марту била други главни добављач гвожђа и челика за Европску унију – повећала је извоз 1,7 пута на мјесечном нивоу, до 328 милиона евра.

То је максимум од маја 2023. године, када су земље уније купиле поменуте метале у вриједности од 369 милиона евра.

Главни купац је Белгија, која је у марту повећала куповину 3,5 пута – до 130,5 милиона евра. Италија је повећала куповину за четвртину – на 85 милиона евра, а Данска за 30 одсто – на 35,1 милион евра. У првих пет највећих купаца улазе и Чешка и Холандија.

Такође, Мађарска је послије четворомјесечне паузе наставила куповину руских метала – набавила је гвожђе и челик у вриједности од 13,7 милиона евра.

Истовремено, испоруке алуминијума су порасле за 29 одсто на мјесечном нивоу – на 91,4 милиона евра, што је максимум од октобра прошле године.

До повећања је дошло захваљујући томе што је Њемачка петоструко повећала набавке – на 22,4 милиона евра. Поред ње, активно су повећале увоз и Шпанија и Пољска.