latinica  ћирилица
27/05/2024 |  09:09 ⇒ 09:12 | Аутор: СРНА

Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу Српске: Радити на јачању веза са дијаспором

Република Српска и Србија радиће на јачању веза са дијаспором и повјерења према институцијама, а од велике важности је и заједнички рад на очувању језика, традиције и културног идентитета исељеника, те подстицање сарадње размјеном искустава, знања и ресурса, речено је Срни у Министарству за европске интеграције и међународну сарадњу Српске.
Влада Српске - Фото: РТРС
Влада СрпскеФото: РТРС

Коментаришући информацију о изради новог меморандума о сарадњи између влада Српске и Србије који је Влада Српске усвојила 16. маја, у Министарству истичу да меморандум дефинише приоритете чија ће реализација допринијети оснаживању веза са дијаспором.

- Као основа свих активности, Србија и Српска ће радити на јачању веза са дијаспором широм свијета, као и јачању повјерења дијаспоре према институцијама - додали су у ресорном министарству.

У Министарству за европске интеграције и међународну сарадњу подсјећају да се, када је ријеч о дијаспори, сарадња Србије и Српске подразумијева прије свега због чињенице да се дијели исти језик, култура и традиција.

У том ресору наглашавају да се у земљама пријема дијаспора у највећој мјери и организује према принципима припадности народу, односно заједничким културним обиљежјима, док је интерес да се задржи повезаност са грађанима у исељеништву и ради на јачању односа дијаспоре са институцијама, јединицама локалне самоуправе и друштва уопште.

Један од начина јачања сарадње су и, како кажу, рјешења којим су одређене институције задужене за дијаспору, тако да и у Српској и Србији постоји контакт тачка за дијаспору, са свим припадајућим надлежностима.

- Неопходно је јачање свијести у домаћој јавности о значају и потенцијалу дијаспоре, што се може постићи организовањем различитих конференција и догађаја гдје ће бити представљени добри примјери сарадње, а потребно је и учешће јединица локалне самоуправе, које могу развијати везе са завичајним удружењима у дијаспори - нагласили су у Министарству.

Из тог ресора су додали да већ постоје примјери значајних инвестиција из дијаспоре у локалне заједници из којих исељеници потичу.

Како би се могле планирати одређене активности Српска и Србија ће радити на успостављању компатибилних база података, односно евиденција о дијаспори, које ће обухватити и податке као што су квалификације, експертиза, спремност за улагање у покретање пословања односно за активно укључивање у одговарајуће пројекте.

Паралелно са овим активностима, радиће се на пружању подршке изградњи функционалне мреже свих организација и удружења у дијаспори, на основу чега се може добити бољи преглед заступљености дијаспоре, те циљева и планова различитих удружења.

- Српска и Србија радиће на остваривању приоритета из меморандума заједничком реализацијом пројеката с циљем унапређења односа са дијаспором, као и заједничко учешће у међународним и регионалним пројектима у овој области - поручили су из ресорног министарства.

Од велике важности је и заједнички рад на очувању језика, традиције и културног идентитета исељеника, али и подстицање сарадње кроз размјену искустава, знања и ресурса.

Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу и кабинет министра без портфеља у Влади Србије задуженог за координацију мјера у области дијаспоре договорили су да усвоје нови меморандум о сарадњи у области јачања веза са дијаспором, саопштено је раније из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Радна група коју су чинили представници обје институције извршила је анализу Меморандума из 2013. године, утврдила приоритете у овој области и доставила интегрални текст владама на усвајање.