latinica  ћирилица
27/05/2024 |  09:12 ⇒ 09:27 | Аутор: sputniknews.com

Орбан: Разговор о нуклеарном оружју "лош предзнак"

Од израза "мисија НАТО у Украјини" диже вам се коса на глави, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан, додајући да су разговори о тактичком нуклеарном оружју, муницији са осиромашеним уранијумом, самом свјетском рату и слању трупа одбрамбених савеза ван њене територије "застрашујући".
Виктор Орбан (Фото: EPA-EFE/Szilard Koszticsak HUNGARY OUT) -
Виктор Орбан (Фото: EPA-EFE/Szilard Koszticsak HUNGARY OUT)

Орбан је у интервјуу за Јутјуб канал "Патриота" навео да отпор овим стварима није толико јак међу западњацима као међу Мађарима, истакавши да смо сада "усред процеса о коме би се за 10 година могло говорити као о уводу у трећи свјетски рат".

Европа је, како је рекао, утонула у рат, а да није било ни процјена о количини новца и опреме која ће бити потребна да се постигне њен војни циљ, додајући да "никада није видио ништа неодговорније".

Коментаришући атентат на словачког премијера Роберта Фица, рекао је да је био шокиран и да је његова прва мисао била забринутост за живот његових колега.

Његова друга мисао је, како је рекао, била да ће бити "остављен сам" у Бриселу са својим ставом о рату и да ће му наметнути "све врсте додатних безбједносних правила".

Што се тиче рата, Орбан је рекао да европски политичари имају тенденцију да размишљају о нуклеарној бомби углавном као о "тактичком оруђу одвраћања", а не о нечему што заправо треба да се користи.

Он је, међутим, додао да је проблем у томе што нико у Другом свјетском рату није помислио да ће Американци употријебити нуклеарне бомбе.

Орбан је рекао да сматра да је разговор о нуклеарном оружју "лош предзнак".

Истакао је и да ће избори који ће бити одржани за европски парламент 9. јуна бити избор између рата и мира, будућности наше дјеце и укупним могућностима за живот Мађарске.