latinica  ћирилица
27/05/2024 |  09:49 ⇒ 10:03 | Аутор: СРНА

Осамнаестогодишња Елена насликала реплику "Косовке девојке"

Матурант Средњошколског центра Костајница Елена Радојчић из села Петриња насликала је реплику "Косовке девојке" Уроша Предића, а за овај подухват требало јој је годину дана.
Елена Радојчић насликала реплику Косовке девојке - Фото: СРНА
Елена Радојчић насликала реплику Косовке девојкеФото: СРНА

Таленат ове осамнаестогодишње дјевојке препознат је прошле године када је за ликовни рад о теми "Волим Србију" освојила прво мјесто на конкурсу Генералног конзулата Србије у Бањалуци.

Недуго након тога примила је наруџбу да уради реплику "Косовке девојке".

Елена је рекла Срни да је, иако не воли радити реплике јер највише слика живу природу, прихватила наруџбу не размишљајући колико је захтјевна.

- Тако нешто нисам никад радила, нисам сликала људску физиономију, а све је требало урадити вјерно из поштовања према аутору, његовом ремек-дјелу и самој теми - објаснила је Елена, додајући да је реплика формата 90 са 70 центиметара и да је било тешко ускладити пропорције, фигуре, дубину слике, текстуру.

Она је истакла да се сликањем бави аматерски и из љубави, те да је сумњала у своје вјештине потребне да би вјеродостојно и убједљиво насликала реплику ове чувене слике.

- Урадила сам дио и одустала, схвативши да је то за мене претежак подухват, па сам отказала наруџбу. Ипак, на наговор родитеља и пријатеља наставила сам радити на слици и завршила након годину дана - навела је Елена.

Она је додала да је породица била срећнија од ње када је завршила слику, а да је она сама осјећала задовољство јер је увидјела колико заиста може.

Елена је напоменула да црта од раног дјетињства, а да је сликање постало њена љубав у вишим разредима основне школе.

Инспирацију налази у пејзажима и љепоти природе, а слика у акрилу и акварелу. До сада је урадила двадесетак слика, а узори су јој Клод Моне и Станислав Брусилов.

- Слике нисам продавала, углавном сам их поклањала. Међутим, након што сам објавила да продајем реплику `Косовке девојке`, јавио се купац једног мањег пејзажа - навела је Елена.

Она је рекла да планира да упише Педагошки факултет, док ће сликање остати њена страст.