latinica  ћирилица
27/05/2024 |  10:07 ⇒ 12:12 | Аутор: sputniknews.com

Столтенберг: Спремите се за дуготрајан сукоб

Сјеверноатлантски савез ће на самиту у Вашингтону, који ће бити одржан у јулу, формирати сталну структуру за организовање испорука оружја Украјини и њихово финансирање, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.
Јенс Столтенберг (Фото: EPA-EFE/VASSIL DONEV) -
Јенс Столтенберг (Фото: EPA-EFE/VASSIL DONEV)

- На самиту очекујем јачу улогу Алијансе у обуци војске, координацији вишегодишње подршке и финансирања Украјине - поручио је Столтенберг на сједници Парламентарне скупштине НАТО-а, истичући да је планирано формирање посебне структуре у ту сврху.

Како је навео, војне испоруке морају поново да иду у Украјину континуирано, јер су претходна кашњења и неуспјеси у испорукама имали озбиљне посљедице.

- Потребна нам је чврста, јака институционализована структура. Привремене, краткорочне добровољне најаве помоћи су добре, али дугорочно нам је потребна предвидљивија и обимнија подршка Украјини - нагласио је он.

Такође је казао да је Европска унија обећала Украјини милион граната а "није ни близу испунила своје обећање".

- Земље НАТО-а су испоручиле Украјини 99 одсто укупног наоружања, али то није довољно, нисмо послали Кијеву довољно и било је озбиљних кашњења. САД су шест мјесеци разматрале пакет помоћи Украјини, ЕУ је обећала милион граната, али није успјела ни да се приближи тој бројци - рекао је он.

Столтенберг је позвао земље Алијансе да се припреме за дуготрајан сукоб у Украјини.

- Морамо се припремити за дуг сукоб, зато на самиту у Вашингтону треба да донесемо одлуке о јачању улоге НАТО у бољој координацији вишегодишње подршке, војне обуке и дугорочног финансирања како бисмо све то могли да подржавамо дуже вријеме - рекао је он.

О нападима на Русију западним оружјем

Поред тога, Столтенберг је поновио да се Кијеву дозволи да изводи нападе на руску територију западним оружјем јер је, по његовом мишљењу, "то самоодбрана, што је посебно важно у контексту офанзиве руске војске код Харкова".

- Земље НАТО-а које испоручују оружје Украјини доносе одлуке на основу којих се оно испоручује. Сматрам да је дошло вријеме да се размишља о укидању неких ограничења, јер данас видимо да су то, на примјер, у области Харкова линија фронта и граница скоро иста ствар. Ако Украјинци не могу да нападну војне циљеве на руској територији, то им отежава одбрану, јер имају ограничења у употреби оружја. То је самоодбрана. Неке земље НАТО-а су укинуле ограничења, сада је вријеме да се укину и остала ограничења - сматра он.

Генерални секретар НАТО-а је саопштио да Алијанса има два задатка.

- Први задатак је пружање помоћи Украјини – то чинимо и морамо и још више. Други задатак је да спријечимо ескалацију сукоба, његово ширење на друге територије ван граница Украјине и ескалацију у рат НАТО-а са Русијом у Европи. НАТО неће бити страна у сукобу у Украјини, неће бити снага НАТО-а на терену - поручио је Столтенберг.