latinica  ћирилица
27/05/2024 |  10:14 ⇒ 12:03 | Аутор: СРНА

Ђурић: Конаковићеве поруке помогле Србији да докаже сврху резолуције

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић рекао је да је захвалан министру спољних послова у Савјету министара Елмедину Конаковићу због његове изјаве да је резолуција о Сребреници шанса за Сарајево да обнови тужбу против Србије пред Међународним судом правде и затражи ратну одштету.
Марко Ђурић (Фото:  TANJUG/ RADE PRELIC) -
Марко Ђурић (Фото: TANJUG/ RADE PRELIC)

Ђурић је објаснио да је та Конаковићева изјава много помогла Србији да у УН образложи своју позицију у вези са резолуцијом о Сребреници.

- Захваљујући Конаковићевој изјави свима смо могли да докажемо да овде није ријеч ни о каквом помирењу и поштовању према жртвама, већ о покушају да се српски народ означи као геноцидан и да се од Србије изнуди ратна одштета - изјавио је Ђурић за ТВ Хепи.

Он је напоменуо да је Србија, захваљујући изјави Конаковића, могла да докаже да је ријеч о политичкој освети с циљем понижења, жигосања и кажњавања цијелог српског народа.

Ђурић је рекао да му је, с друге стране, жао због такве позиције Сарајева зато што сматра да двије стране морају да буду неупоредиво одговорније у односу једних према другима баш зато што представљају различите народе, односно народе различитих вјероисповијести и различитих идентитета.

- Морамо да покажемо неупоредиво више поштовања једних према другима. У том међусобном односу Србија жели да развија квалитетне односе са свим земљама у региону, јер жели да се покаже као искрени пријатељ, баш као што се показало за време пандемије, када смо први испоручивали вакцине земљама у региону - навео је Ђурић.

Он је указао да је један од циљева резолуције о Сребреници био покушај да се Србија натјера да престане да води самосталну спољну политику и да почне да спроводи такву политику коју ће креирати други.

- Пошто ми на то не пристајемо, бићемо и даље на мети и оптуживаће нас да смо ауторитарни и они који гледају у прошлост, иако предлагачи Резолуције покушавају да нас врате готово три деценије у прошлост - рекао је Ђурић.