latinica  ћирилица
27/05/2024 |  10:45 | Аутор: СРНА

Скоко: Нови развој ситуације у спору са "Бокситом" у корист РиТЕ Гацко

Врховни суд Републике Српске усвојио је ревизију коју је уложио Рудник и Термоелектрана "Гацко", а истовремено одбацио ревизију компаније "Боксит" из Милића у њиховом дугогодишњем спору, изјавио је Срни директор РиТЕ "Гацко" Максим Скоко.
Максим Скоко - Фото: РТРС
Максим СкокоФото: РТРС

Скоко је истакао да се овај судски поступак, који траје 21 годину, враћа на поновно суђење.

Он је указао на озбиљност ситуације, али је навео да је задовољан пресудом Врховног суда Републике Српске.

- Послије захтјева "Боксита" за извршење пресуде и принудну наплату пет милиона марака, искористили смо све правне аргументе и мањкавости пресуда нижих судова како би спасили РиТЕ од финансијског колапса. Замислите да због нејасних и непрофесионалних вјештачења Република Српска сутра остане без производње трећине електричне енергије, а близу 2.000 запослених без плате - рекао је Скоко.

Он је нагласио да су менаџмент РиТЕ "Гацко" и правни тим који су одабрали успјели да Врховном суду предоче необориве аргументе и на тај начин издејствују позитивну пресуду.

- Негативан исход се није смио дозволити и драго ми је да смо успјели, враћајући спор на поновно суђење. Доказаћемо бројне неправилности у вјештачењу и овај случај довести до краја са позитивним исходом за РиТЕ - нагласио је Скоко.

Он је рекао да је поносан на рад Управе РиТЕ "Гацко" и правног тима, за које каже да су одрадили сјајан посао, те показали одлучност у доказивању неправилности у судском спору.

Скоко је подсјетио да је компанија "Боксит" 2003. године поднијела тужбу против РиТЕ "Гацко" за накнаду штете и због нерашчишћених пословних рачуна.

Дугогодишњи спор, у којем су пресуде више пута поништаване и враћане на поновно суђење, непосредно након његовог доласка на чело гиганта из Гацка, васкрсао је, каже он, првостепеним пресудом да се "Бокситу" плати 15 милиона марака.

- Након жалбе РиТЕ "Гацко" другостепеном суду, пресуђено је да се "Бокситу" исплати износ од пет милиона КМ, што би РиТЕ довело у стање финансијског колапса, блокаде рада, а биле би упитне и исплате плата - рекао је Скоко.