latinica  ћирилица
27/05/2024 |  11:24 ⇒ 18:41 | Аутор: РТРС

32 године од оснивања Ваздухопловства и ПВО Војске Српске (ФОТО/ВИДЕО)

На аеродрому Маховљани код Бањалуке обиљежено је 32 године од оснивања Ваздухопловства и противваздушне одбране Војске Републике Српске у организацији Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ.
Обиљежавање 32 године од оснивања Ваздухопловства и ПВО Војске Српске - Фото: РТРС
Обиљежавање 32 године од оснивања Ваздухопловства и ПВО Војске СрпскеФото: РТРС

Служен је парастос погинулим припадницима Ваздухопловства и противваздушне одбране Војске Републике Српске.

Обиљежавању су присуствовали представници политичког, јавног и културног живота, те невладиних организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Након парастоса код спомен-обиљежја су положени вијенци.

Милош Павловић из Пала, чији је отац погинуо 1995. године усљед бомбардовања НАТО снага, рекао је да је јако важно да се овакви дани обиљежавају.

- Треба у што већем броју да долазимо. Посебно након недавних догађаја гдје западни свијте покушава да нак окаректерише као геноцидан народ. Требамо што више да се сјећам наших жртава - рекао је Павловић.

Пилот хеликоптер пуковник Ваздухопловства Републике Српске и Републике Српске Крајине Јанко Кецман рекао је да су у току рата превезли преко 17.000 рањених и повријеђених.

- А о превезеном терету не треба ни говорити. Поносан сам на припаднике Ваздухопловства, поготово пилотски дио у којима је сила и моћ у рукама пилота - рекао је Кецман.

Истакао је да нису упрљали образ професије пилота.

Фото: РТРС

- Ни са једном својом активношћу нису дејствовали по недужном народу - навео је Кецман.

Ваздухопловство и противваздушна одбрана Војске Републике Српске формирани су 27. маја 1992. године, од када је извршено 16 борбених летова за подршку копненим снагама.

Команде су биле у Залужанима и Маховљанима у оквиру 874. ваздухопловне базе Војске Републике Српске.