latinica  ћирилица
27/05/2024 |  11:42 ⇒ 11:44 | Аутор: РТС

Ковчези смарагда, злата и сребра - Колумбија почела истраживање олупине чији товар вриједи 20 милијарди долара (ВИДЕО)

Колумбијске власти започеле су истраживање потонуле шпанске галије "Сан Хозе" из 18. века, која је на дно мора однијела злата, сребра и драгуља у вриједности од 20 милијарди долара.
Истраживање галије "Сан Хозе" (Фото: EPA-EFE/Ricardo Maldonado Rozo) -
Истраживање галије "Сан Хозе" (Фото: EPA-EFE/Ricardo Maldonado Rozo)

Подручје око галије, такође назване и "светим гралом олупина", проглашен је заштићеним археолошким локалитетом.

Галија, која је откривена 2015. године и о чијем власништву се и даље воде жустре полемике, носила је један од највећих товара племенитих метала и драгог камења који је икада превожен.

Процјењује се да благо на "Сан Хозеу", потопљеном 1708. године, вриједи око 20 милијарди долара.

Прва фаза пројекта истраживања названа је фазом карактеризације, а током ње ће се користити даљински сензори који ће стварати фотографије локалитета како би се стекла слика о археолошком материјалу на морском дну.

Подводни роботи ће такође снимати, мјерити и проучавати подручје око олупине, са циљем да се прошири академско знање, саопштио је колумбијски Институт за антропологију и историју.

Колумбијски министар културе, Хуан Давид Кореа описао је истраживачку експедицију "без преседана".

Поринут 1698. године, брод је потонуо у бици код острва Бару јужно од Картахене док је пловио од Новог света до Шпаније носећи краљу Филипу Петом благо у краљевским ковчезима.

"Сан Хозе" и њена пратња наишли су на британску флоту близу Баруа, а током битке је дошло до детонације бродског складишта барута, а у експлозији је погинуло више од 500 чланова посаде и галија је потпуно уништена.

Историјски списи наводе да је брод носио благо прикупљено у неколико шпанских јужноамеричких колонија, укључујући 100 челичних ковчега пуних смарагда и милиона златних и сребрних новчића.