latinica  ћирилица
27/05/2024 |  12:06 ⇒ 18:42 | Аутор: РТРС

Систем "Пронађи ме" до краја године и у Српској (ВИДЕО)

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран навео је да је ће софтверско рјешење за покретање система за обавјештавање јавности у случају нестанка малољетног лица, бити израђено до краја године, а можда и раније.
Синиша Каран - Фото: РТРС
Синиша КаранФото: РТРС

Каран је на конференцији за новинаре поводом Конференције "Хитно обавјештавање јавности у случају нестанка малољетног лица – "Пронађи ме" у Републици Српској" истакао да информатичке службе већ израђују софтверско рјешење.

- Ово је посебан искорак који се односи на ситуације када би наша дјеца могла бити проглашена несталим, када нестану или буду отета и на срећу, ми у Републици Српској у протеклих пет година немамо ниједан такав случај - рекао је Каран.

Напомиље да би се требало укључити комплетна друштвена заједница и сваки грађанин и да сваки грађанин на тај начин буде од помоћи полицији.

- Показало се да су први моменти, хитни моменти, често кључни и одлучујући у таквим ситуацијама да не дође до трагедија - навео је он.

Како је рекао, МУП Српске је од прошле године, тачније од трагичних догађаја у Рибникару, посебну пажњу посветио малољетничкој деликвенцији, вршњачком насиљу и генерално дјеци.

Помоћник секретара МУП-а Србије Милан Андрић казао је да је Србија прошле године иплементирала овај систем који постоји у 22 земље Европе, а прилагодили су га потребама Србије.

- Ми смо дошли само са једном намером, а то је да вам пренесемо поруку нашег министра и нашег министарства и Републике Србије у целини да смо спремни да вам пружимо сву помоћ, и стручну и техничку, да и ви уведете овај систем с намером да га никада не користите - истакао је Андрић.

Изразио је наду да ће у будућности постојати јединствен систем који ће покривати Србију и Српску.

Игор Јурић, предсједник Центра за несталу и злостављану дјецу, истакао је да је за покретање система потребно да се зна да је дијете у животној опасности.

- Када 2015. године покренули иницијативу за увођење система "Амбер Алерт" у Србију, који се зове "Пронађи ме" идеја је била да цијели регион има један такав систем и да сви заједно тражимо дјецу без обзира да ли је нестало у Београду, Бањалуци, Сарајеву, Загребу, Подгорици, Скопљу или другом мјесту - рекао је Јурић.

Додао је да ће Република Српска прва поред Србије имати овакав систем, а да су они позвали и друге земље, односно институције у региону да слиједе њихов примјер и уведу овај систем.