latinica  ћирилица
27/05/2024 |  12:13 ⇒ 15:09 | Аутор: РТРС

Свјетска здравствена скупштина "Све за здравље, здравље за све" у Женеви (ВИДЕО)

Свјетска здравствена скупштина одржава се од 27. маја до 1. јуна 2024. у Женеви у Швајцарској, под темом "Све за здравље, здравље за све".
Ален Шеранић и Бојан Вујић - Фото: РТРС
Ален Шеранић и Бојан ВујићФото: РТРС

Ова скупштина је највише тијело Свјетске здравствене организације које доноси одлуке, те је одговорно за утврђивање политика, именовање главног директора, надзор над финансијама и одобравање прорачуна.

Хиљаде владиних званичника, стручњака за глобално здравље и заговорника из цијелог свијета састали су се данас у Женеви на Свјетској здравственој скупштини како би расправљали, преговарали и доносили одлуке о најхитнијим и горућим глобалним здравственим проблемима.

Од Свјетске здравствене скуупштине се очекује да постави нове амбиције државама чланицама и СЗО у подручју климатских промјена и здравља усвајањем посебне Резолуције о климатским промјенама и здрављу, као и Четрнаестог општег програма рада СЗО за период 2025. -2028. са одговором на климатске промјене, као један од шест кључних стратешких циљева.

БиХ представљају доктор Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске и шеф изасланства, Бојан Вујић, амбасадор БиХ при Уједињеним нацијама и другим међународним организацијама и Луција Љубић, замјеница сталног представника БиХ при Уједињеним нацијама и другим међународним организацијама у Женеви.

На скупштини ће се расправљати о низу глобалних здравствених питања: борба против дјечије парализе, маларији, ХИВ-у и другим болестима; повећање приступа универзалној здравственој заштити и имунизацији: сузбијање растуће антимикробне отпорности; те осигуравање бољих исхода здравља мајки и репродуктивног здравља.

Током Скупштине, државе чланице имају задатак да постигну правно обавезујуће споразуме о будућој сарадњи, ​​како би спријечиле будуће пандемије и боље одговориле на њих.

Званичници СЗО такође ће представити планове за свој програм рада за сљедеће четири године и упутити позив земљама да финансирају тај рад кроз нови механизам финансирања.