latinica  ћирилица
27/05/2024 |  12:31 ⇒ 12:34 | Аутор: РТРС

"Анимацикл" од 30. маја до 2. јуна у Бањалуци

Овогодишња манифестација посвећена анимираном филму "Анимацикл" биће одржана од 30. маја до 2. јуна у Бањауци, а учесници су студенти анимације са академија умјетности у Бањалуци, Загребу, Новој Горици, Софији, Скопљу и Београду.
Анимацикл - Фото: РТРС
АнимациклФото: РТРС

- Анимацикл има за циљ да учесницима и посјетиоцима понуди приказ цјелокупног процеса стварања анимираног филма. Студенти анимације из различитих земаља имају задатак да за два дана распоређени у мјешовитим тимовима креирају кратке анимиране филмове. Најбољи тимови и појединци ће бити награђени, а публика ће имати прилику да завири у радне просторе студената како би се и сами упутили у процес настанка анимираног филма - рекао је Игор Ђурић, члан Друштва анимације у Републици Српској, које је организатор ове манифестације.

Појаснио је да овај догађај пружа сјајну прилику студентима за симулацију стварности каријере професионалног аниматора, укључујући рад под притиском и сарадњу унутар тима што ће студенте додатно припремити за будуће пројекте, укључујући и завршни рад и друге професионалне обавезе.

Пратећи програм подразумијева: пројекције студентских анимираних кратких филмова, групну изложбу, мастер клас који ће за учеснике одржати професор са Академије умјетности у Бањалуци Младен Ђукић и професор са Академије ликовних умјетности у Загребу и умјетнички директор једног од најзначајнијих фестивала анимације "Анимафест" и награђивани аутор Даниел Шуљић, као и сјајан перформанс "Анимација на точковима" који ће се одржати на дан затварања фестивала, 2. јуна, у бањалучком парку "Петар Кочић", а који је намијењен дјеци школског узраста.

Организацију овог фестивала подржао је Аудио-визуелни центар Републике Српске, а партнери су Академија умјетности у Бањауци, Архитектонско-грађевински факултет, те УГ "Центар за животну средину" и "Бањалучка критична маса".

Програм фестивала "Анимацикл" погледајте ОВДЈЕ.