latinica  ћирилица
27/05/2024 |  12:34 ⇒ 12:43 | Аутор: sputniknews.com

Путин: Све више земаља залаже се за праведан систем међународних односа

Свјетска заједница се све више залаже за изградњу праведног и демократског система међународних односа, поручио је предсједник Русије Владимир Путин у поздраву учесницима, организаторима и гостима 27. Међународног економског форума у Санкт Петербургу који ће бити одржан у јуну.
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL, илустрација) -
Владимир Путин (Фото: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL, илустрација)

- Тема форума "Основа мултиполарног свијета – формирање нових тачака раста" веома је актуелна и значајна. Све већи дио свјетске заједнице се залаже за изградњу праведног и демократског система међународних односа, заснованог на принципима истинске равноправности, узимања у обзир легитимних међусобних интереса, уважавања културне и цивилизацијске разноликости држава и народа - наводи се у телеграму предсједника.

Према ријечима Путина, форум већ 25 година пружа могућност политичарима, експертима, предузетницима, научницима и новинарима из разлитичих земаља свијета да свеобухватно дискутују о главним трендовима развоја руске и глобалне екокомије.

- Учесници пленарних сједница, округлих столова и панел дискусија размјењују мишљења о начинима унапређења међународне сарадње, стимулисања научно- технолошког напретка и развоја људског капитала и ефикасног суочавања са изазовима нашег доба - нагласио је руски лидер.

Како је рекао, Русија је спремна на заједнички рад на рјешавању задатака нашег доба.

- Наша земља је отворена за конструктиван дијалог и сарадњу са партнерима и спремна је да ради на рјешавању економских, друштвених, научних и технолошких проблема данашњице - навео је предсједник Русије.

Међународни економски форум у Санкт Петербургу трајаће од 5. до 8. јуна.