latinica  ћирилица
27/05/2024 |  13:54 | Аутор: РТС

Завршен попис на КиМ, 200.000 људи мање за 12 година

Очекује се да на КиМ, према подацима из пописа, има 1.600.000 становника, рекао је на завршној конференцији за штампу вршилац дужности директора Агенције за статистику Авни Кастрати. Учешће неалбанских заједница, према његовим ријечима, било је масовно изузев у општинама на сјеверу. Коначни подаци биће саопштени за шест мјесеци.
Косовска Митровица (Фото:  TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM/bs) -
Косовска Митровица (Фото: TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM/bs)

- Све заједнице су биле отворене за попис и залагале су се да се попишу. Учешће свих мањинских заједница је било масовно, осим српске заједнице у четири општине на сјеверу КиМ, они су делимично учествовали - рекао је Авни Кастрати.

На примједбе новинара да у већински српским срединама пописивачи нису регистровали сва домаћинства и грађане, те да су заинтересовани остали непописани, Кастрати није дао јасан одговор, осим да се изговарао да су неки пописивачи одустали, преноси КиМ радио.

- У неким српским зонама су по три пута били пописивачи и у задњих недељу дана. Грађани српске националности су већ покушали да се придруже јер су видели заначајност пописа, а током тих пет недеља се нису одазвали. Ово је пројекат пописа и АКС га је урадила што је боље могуће. Давана је могућност да се региструју из свих општине, без обзира на етничку припадност. Радили смо немогуће да се и српска заједница одазове. Било је седам центара за њих да се региструју. Захтеви који нам долазе из других општина, ми смо покушали да изађемо у сусрет. Они који се нису регистровали ове године биће регистровани 2031. године - казао је Кастрати.

Навео је да је Агенција за статистику имала сараднике из две невладине организације у општинама са српском већином које су требале да раде на кампањи. На питање новинара које су то организације и колико новца им је дато на располагању за кампању, Кастрати није одговорио.

Прелиминарни подаци о попису становништва и домаћинстава биће објављени почетком јула, казао је шеф Агенције, додајући да ће службеници Агенције за статистику радити и током периода годишњег одмора.

Коначни подаци, према његовим очекивањима биће саопштени за шест мјесеци.

Попис становништва и домаћинстава на Косову и Метохији почео је 5. априла, а завршен је, уз продужетак од недјељу дана, 24. маја.

Према попису из 2011. године, укупан број становника на КиМ био је око 1,8 милиона, од чега око 25.000 Срба.

Међутим, према проценама цивилног сектора, на КиМ живи око 100.000 припадника српске заједнице.