latinica  ћирилица
27/05/2024 |  14:04 ⇒ 14:08 | Аутор: РТРС

Едукатвно предавање у Приједору: Које кораке учинити у случају нестанка дјетета? (ФОТО)

Полицијски службеници Полицијске управе Приједор одржали су едукативна предавања представницима Савјета родитеља и запосленима у Основној школи "Петар Кочић", које кораке учинити у случају нестанка дјетета. Предавања су дио кампање "Провјерите – Размислите - Пријавите" коју МУП Републике Српске спроводи у сарадњи с Међународном организацијом "Амбер Алерт Европе".
Едукативно предавања у Приједору - Фото: РТРС
Едукативно предавања у ПриједоруФото: РТРС

"Провјерите - размислите - пријавите" је једноставан приступ "корак по корак" осмишљен од стране органа за спорвођење закона и циљу рјешавања настале ситуације.

- И прије смо имали предавање, мислим да је ово сасвим уреду да родитељи буду упућени и не дао Бог случају нестанку дјеце, треба да се едукујемо да више мало зна се о томе - прича Ведрана Новковић, родитељ двоје дјеце.

- Дочекали смо неко тешко вријеме, тешке тренутке, па је то постало свакодневно, нестанци дјеце или некакви проблеми слични томе, па је потребно да се екдукују и родитељи а и наставници да бисмо предуприједили да не дође до неке теже ситуације у таквим ситуацијама - објашњава Горана Босанчић, директорка ОШ "Петар Кочић", Приједор.

Циљ кампање је подизање свијести јавности колико је битна заштита дјетета у данашње вријеме. У случају нестанка дјетета, важно је апеловати на родитеље да не дозволе да прође одређени проток времена од момента сазнања да је дијете нестало до момента пријаве полицији, поручено је из Полицијске управе Приједор.

Плакат (Фото: РТРС)

- Оно што полиција у првом моменту уради јесте да се изврше све потребне провјере , значи у смислу провјеравања чињеница које су наведене у самој пријави, а након тога обавјештава се јавност уз сагласност родитеља односно старатеља које је пријавило нестанак дјетета фотографија дјетета заједно с личним подацима се објављуе на сајту МУП-а однсно путем средстава јавног информисања како би грађани били упознати са тим да је дијете нестало и да је потрага у току - истиче Звездана Алендаревић, портпаролка ПУ Приједор.

Поводом 25. маја, Међународног дана нестале дјеце, МУП Републике Српске сваке године у мају реализује низ превентивних активности и кампања.