latinica  ћирилица
27/05/2024 |  14:05 ⇒ 14:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Делегација Србије: Одлука о придруженом чланству тзв. Косова у ПС НАТО опасан преседан

Делегација Скупштине Србије у Парламентарној скупштини НАТО саопштила је да данашња одлука те организације да тзв. скупштина Косова добије статус придруженог члана представља опасан преседан и да ће тиме бити додатно погоршани услови за живот Срба на Косову и Метохији.
Парламентарна скупштина НАТО-а (Фото: EPA-EFE/VASSIL DONEV) -
Парламентарна скупштина НАТО-а (Фото: EPA-EFE/VASSIL DONEV)

Делегација Скупштине Србије у ПС НАТО истиче да није била консултована током процеса доношења ове одлуке, а да резултати гласања показују да није било консензуса у оквиру Парламентарне скупштине НАТО.

Делегација Србије је навела у саопштењу да, поред посланика из земаља које нису признале једнострано проглашену независност тзв. Косова – Шпаније, Румуније, Словачке и Грчке, овакву одлуку нису подржали ни посланици из земаља које су га признале – Француске и Италије, а да је делегација Мађарске гласала против ове одлуке.

Српска делегација је захвалила делегацијама које су показале разумијевање за наше аргументе, које су, како се наводи, одољеле притисцима и које су се заложиле да таква одлука не буде усвојена.

У саопштењу се истиче и да представницима српске делегације није било омогућено да се јаве за ријеч прије гласања о додјељивању статуса придруженог члана тзв. скупштини Косова, нити након потврђивања ове одлуке.

Делегација је у саопштењу указала и да Срби на КиМ већ живе у условима који су у потпуности неприхватљиви у данашњој Европи, односно да "живе као у гету".

Делегација је оцијенила и да је одлуком ПС НАТО премијер привремених пришитнских институција Аљбин Курти награђен за све једностране потезе које је спроводио током посљедњих неколико година, на које су га, како се додаје, упозоравали и ЕУ и НАТО и други међународни фактори.

- Награђени су добро планирани, континуирани, систематски и широко распрострањени етнички мотивисани напади на српско цивилно становништво, због којих је 15 одсто српског становништва напустило територију Косова и Метохије у посљедњих годину дана, а због којих се 212.000 српских и других неалбанских интерно расељених лица никада није вратило - указује се у саопштењу.

Делегација Скупштине Србије оцјењује и да су овом одлуком ПС НАТО додатно охрабрене привремене институције у Приштини да не спроводе постигнуте договоре, укључујући и формирање Заједнице српских општина, што је обавеза која је успостављена прије више од 11 година.

- Оваквом одлуком прекршена је Резолуција 1244 Савјета безбједности УН и сви до сада постигнути договори у оквиру дијалога Београда и Приштине - закључује се у саопштењу делегације Србије.