latinica  ћирилица
27/05/2024 |  14:41 ⇒ 14:41 | Аутор: СРНА

Човић: Позивам партнере да се окрену будућности - ове седмице покушаћемо организовати састанак

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић позвао је партнере у власти на нивоу БиХ да се усмјере ка будућности и покушају "прекинути причу о прошлости која се не може промијенити", те најавио да ће се у овој седмици покушати организовати састанак свих странака које учествују у власти.
Драган Човић - Фото: РТРС
Драган ЧовићФото: РТРС

Човић је рекао новинарима након проширене сједнице Предсједништва ХДЗ-а БиХ да се прецизно изјаснио о Сребреници и да није потребно да се та страдања и било која друга више политизују.

Говорећи о функционисању институција на нивоу БиХ, он је рекао да је чињеница да постоји блокада, да Дом народа парламента БиХ не функционише, а да би се то могло преселити и на Представнички дом.

Он је рекао да ће се покушати вратити радна атмосфера у наредном периоду, а већ ове седмице ће се покушати организовати сједница партнера у власти на нивоу БиХ да се види како ће бити настављено функционисање.

Када је ријеч о буџету институција на нивоу БиХ, рекао је да је урађено што се могло урадити по том питању.

- Имамо одређених проблема како спровести одређене политичке преговоре. Сви договори спроведу се у мањем проценту него што је договорено - рекао је Човић.

Он је рекао да идући понедјељак, 3. јуна, долазе представници ЕУ у Сарајево и да ће се у овој седмици покушати организовати састанак свих странака које учествују у власти да би се видјело како управљати процесима.

- Ако нисмо у стању управљати процесима рада у Савјету министара или парламенту БиХ, узалуд нам иницијативе - рекао је Човић.

Човић је рекао да партнерство међу странкама на нивоу институција БиХ још постоји без обзира на све.

Он је изразио оптимизам да ће се сутра на сједници Представничког дома наћи сва именовања о којима се говори посљедњих дана.

На сједници проширеног Предсједништва ХДЗ-а било је ријечи и о изборним активностима и изборима за Европски парламент, а Човић је рекао да се ХДЗ пријавио за изборе у готово свим општинским срединама и да имају око 30 кандидата за начелнике и градоначелнике.