latinica  ћирилица
27/05/2024 |  22:15 ⇒ 22:55 | Аутор: РТРС

Мањинска подршка резолуцији успјех српске дипломатије, а дебакл Запада и политичког Сарајева (ВИДЕО)

Гласање о резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН потврда је да се односи у свијету мијењају. Ово су у емисији "Други угао" констатовали професор бањалучког Факултета политичких наука Милош Шолаја, политиколог Војислав Савић и научни сарадник београдског Института за међународну политику и привреду Александар Митић.
Други угао - Фото: РТРС
Други угаоФото: РТРС

Сагласни су да је мањинска подршка резолуцији успјех српске дипломатије, а дебакл Запада и политичког Сарајева. Показало се да се велики број земаља окреће својим интересима.

- Чињеница је да ће од сада па на даље бити много резерве према сличним покушајима и да ће бити много више храбрости код појединих држава или блокова држава да се одупру свим интересима које доноси тај колективни Запад - рекао је Шолаја.

Савић наводи да је гласање у Генералној скуоштини УН-а када је ријеч о резолуцији у Сребреници потпуни фијаско.

- Важно је подсјетити да је сједница два пута одгађана, јер су вјероватно жељели да купе још времена не би ли и успјели да намакну ту неопходну цифру како би резолуција добила какав такав легитимитет - сматра Савић.

Јакоје позитивно, додаје Митић, што је Словачка показала храброст.

- Односно нова Влада Роберта Фица која је у веома тешком теенутку одлучила за овај одважан потез. Као и Грчка која трпи велики притисак од НАТО-а - додао је Митић.

Емисију Други угао погледајте овдје.