latinica  ћирилица
28/05/2024 |  06:49 ⇒ 16:34 | Аутор: sputniknews.com

Сијарто открио ко је један од најратоборних политичара у ЕУ

Министар иностраних послова и спољноекономских веза Мађарске Петер Сијарто оптужио је свог литванског колегу Габријелијуса Ландсбергиса за агресију, назвавши га једним од најратоборнијих политичара у ЕУ и истакавши да Будимпешта неће подлећи његовом притиску и наставиће да брани став који је оријентисан на мирно рјешење украјинског сукоба.
Петер Сијарто - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Петер СијартоФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Сијарто је истакао да је на сједници министара спољних послова чланица ЕУ у Бриселу имао оштру расправу са литванским колегом.

- Ко год да виче на мене и ма како агресивно да се понаша, остајем присталица мира. Ми, Мађари, не подржавамо ниједну мјеру која додатно повећава опасност од ескалације рата - рекао је Сијарто на конференцији за новинаре у румунском Таргу-Мурешу, а преноси ТВ М1.

Мађарски министар је додао да би било боље кад би се литванске власти такође придржавале става усмјереног на мир и апеловао на бираче у Литванији да на изборима за Европски парламент гласају за кандидате чија је агенда усредређена на мирно рјешавање украјинског сукоба.

Сијарто је претходно истакао да Мађарска, упркос притиску, није сагласна са издвајањем нових 6,5 милијарди евра из Европског фонда за мир за наоружање Кијева.

Према његовим речима, током сједнице министара иностраних послова чланица Европске уније, представници Њемачке, Литваније, Пољске, Ирске и других земаља вршили су огроман притисак на Будимпешту, који је чак прелазио у викање.

Раније је литвански министар скренуо пажњу на став Мађарске која, наводно, блокира 40 одсто резолуција и одлука заједнице о Украјини.