latinica  ћирилица
28/05/2024 |  06:59 ⇒ 08:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: Оно што смо урадили на међународном плану остаће упамћено

Потпредсједник Владе и министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић оцијенио је да је садашња међународна позиција Србије у односу на 2008. или 2012. годину битно различита и да ће све оно што је урађено на међународном плану остати упамћено у историји српскога народа.
Ивица Дачић (Фото: ТANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/) -
Ивица Дачић (Фото: ТANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/)

Он је за ТВ Хепи  рекао да Србију 2008. године нико ништа није питао и подсјетио да је тада тзв. Косово признало 80 земаља за годину дана, оцијенивши да тада Србија не би могла да рачуна на подршку као што је било на ГС УН током гласања о резолуцији о Сребреници.

Дачић је на примјеру Косова и Метохије објаснио да је велики успјех дипломатије Србије то што је одређени број земаља повукао признање једнострано проглашене независности тзв. Косова.

- Да ми нисмо промијенили тај однос снага, да није 28 земаља повукло признање, ми бисмо сада имали и даље пат позицију везано за Косово и Метохију - рекао је Дачић и додао да би исто тако и ситуација са гласањем о Сребреници била другачија, да је на примјер 130 земаља гласало за њу.

Говорећи о дипломатској борби против изгласавања резолуције о Сребреници, Дачић је рекао да би он и предсједник Србије Александар Вучић могли за сваку земљу појединачно да образложе шта је све урађено и навео да се разговарало са много земаља.

- Александар Вучић је причао и са својим колегама, предсједницима, али он се није либио да прича и са шефовима мисија у Њујорку. То није био његов ниво, али он је био тамо - рекао је Дачић.

Навео је да је лично као министар спољних послова поводом резолуције био у контакту са 73 министра спољних послова, као и да су изасланици ишли и објашњавали да гласање није у складу са Повељом УН и да не постоји сагласност ни на нивоу БиХ, а да је тема била најтежа на свијету.

Он је додао и да од 84 земље које су гласале за резолуцију, бар 50 већ обиљежава неку врсту дана сећања на Сребреницу, па је од старта било тешко промијенити им мишљење.

Дачић је оцијенио и да је Њемачка као иницијатор резолуције то учинила како би пребацила кривицу, не обазирући се на злочине које је починила у Другом свјетском рату.

- Они ће нама да дијеле лекције о Србији и о нашем народу - рекао је Дачић.

Поводом тврдњи да је Србија уплаћивала новац другим џавама кроз пројекте развојне подршке како би гласале против резолуције, Дачић је рекао да су ти коментари увредљиви и објаснио је да западне земље много више новца дају кроз такве пројекте.

Дачић је рекао и да то што Запад ради, ради да легитимизује и легализује све оно што је радио у деведестим годинама и да онда испадне да је нормално да српски народ буде бомбардован, иако је то било нелегална агресија.

Он објашњава да Запад тако жели да легитимизује све оно што се дешавало деведесетих, односно да легитимизује све што је српски народ преживио, попут санкција, притисака и отимања Косова и Метохије.

- То уопште није гласање да би они задовољили БиХ, него да би легализовали своју политику - навео је Дачић.

Он је за оно што је учинила Црна Гора поводом резолуције оценио да она тиме "не пљује само на Србију, већ и на себе".

Председник Демократске народне партије Црне Горе (ДНП) Милан Кнежевић рекао је да су амандмани Црне Горе на резолуцију о Сребреници дошли из њемачке амбасаде, у коју су били позвани предсједник Владе Црне Горе Милојко Спајић и министар спољних послова Филип Ивановић.

- Позвали су их да дођу у амбасаду, тамо су им испоставили амандмане и саопштили да ће то бити њихови амандмани. Ја бих био много срећнији и да је 191 држава била за резолуцију о геноциду, али да су Србија и Црна Гора биле заједно и биле против резолуције у Србији - рекао је Кнежевић.

Према његовим ријечима, усвајање резолуције о геноциду није допринијело помирењу народа у региону већ, како каже, управо супротно.

- Сад нико ни са ким неће да говори. Ни у Црној Гори, ни у региону и сада је крива Србија и Александар Вучић што су се борили против тога да нас жигошу као геноцидан народ - навео је он.

Истакао је да је предсједник Владе Црне Горе Милојко Спајић прије одласка у Њемачку, како каже, обећао да ће Црна Гора бити уздржана о резолуцији о Сребреници.

- И молио нас је да не таласамо, да га не доводимо у непријатну ситуацију. Ја нисам уста отварао док он није пошао за Њемачку гдје је боравио 15 дана. И кад се вратио из Немачке, он је промијенио став. Тада су изашли са амандманима и рекли су то је за наше добро - навео је Кнежевић.

Он сматра да је јасно да се ради на томе да се укине Република Српска, те да се у амадманима не помиње Дејтонски споразум, што говори у прилог томе.