latinica  ћирилица
28/05/2024 |  08:00 ⇒ 11:48 | Аутор: РТРС

МУП Српске приступио имплементацији система "Пронађи ме" (ВИДЕО)

Циљ система "Пронађи ме", јесте да се сегмент рада потраге за несталим малољетним лицима дигне на један виши ниво, рекла је за наш Јутарњи програм шеф Одсјека за потраге и евиденцију Полицијске управе Бањалука Данијела Мучибабић.
Систем "Пронађи ме" - Фото: РТРС
Систем "Пронађи ме"Фото: РТРС

- МУП Српске је приступио имплементацији овог система, те је формирана радна група, која ће активно радити на едукацији свих, када је ријеч о систему "Пронађи ме" - истиче Мучибабић.

Мучибабић наводи да родитељи требају остати смирени, те бити спремни да одрешђене информације дају полицији.

- Основни циљ јесте едукација родитеља, у смислу које кораке да подузму када нестане малољетно лице. Родитељи требају, колико је могуће остати смирени. Требају бити спремни да ће морати дати одређене информације полицији. Ако је ријеч о малом дјетету, требају да провјере мјеста у кући и ван куће, те обавијестити полицију. Ако је ријеч о нестанку мало старијег дјетета, исто тако треба провјерити мјеста у кући и око куће, провјерити у школама, те обавијестити полицију. Уколико је нестао тинејџер, треба провјерити друштвене мреже, позвати пријатељи, провјерити мјеста на која иду, те обавијестити полицију, уколико ништа од тога, не открије ништа ново - истакла је Мучибабићева.

Каже, много је битно да родитељи знају шта је дјете имало на себи, те да је важна улога и медија, да би се могла објавити фотографија несталог малољетног дјетета, која би била доступна широј јавности.

Додаје, да велику улогу играју и сви грађани, али заједно са полицијским службеницима.

- Полицијски службеници оваквим случајевима приступају веома строго и озбиљно. Оно што сви могу урадити, да би заштитили своју дјецу, јесте да разговарају са њима, да их савјетују, шта би требало, а шта не - наводи Мућибабић.

Када је ријеч о акцији "Провјерите, размислите, пријавите", Мучибабић додаје да она има за циљ едукацију родитеља, шта урадити и како се понашати уколико се деси нестанак малољетног дјетета.

Мучибабићева је додала, да су у протекле четири године нестала 63 малољетна лица, те да су сви успјешно пронађени.