latinica  ћирилица
28/05/2024 |  08:57 | Аутор: СРНА

Дачић: Београд никада неће дозволити укидање Републике Српске

Министар унутрашњих послова Србије поручио је да Београд поштује Дејтонски споразум и Републику Српску у БиХ и да никада неће дозволити укидање Српске.
Ивица Дачић (Фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/) -
Ивица Дачић (Фото: TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/)

Говорећи о резолуцији о Сребреници, Дачић је указао да за њено подношење није било сагласности трочланог Предсједништва БиХ, због чега она није легитиман документ.

- Када је реч о Дејтонском споразуму, сигурно је да ће сада прича ићи ка томе да се оспорава постојање Републике Српске, због тога што је она "геноцидна" творевина - рекао је Дачић за "Вечерње новости".

Он је оцијенио да ће од односа друга два народа у БиХ према српском народу зависти како ће се, да ли ће се и у ком смјеру даље одвијати односи у БиХ, истичући да Београд неће допустити укидање Републике Српске.

Коментаришући однос ЕУ према Србији и чињеницу да су скоро све земље Уније гласале за резолуцију о Сребреници, Дачић је рекао да Србија није гајила илузију да ће неке западне земље промијенити своје становиште.

- Није нама Европа окренула леђа у Њујорку, јер она никада није ни била за нас. Ми ћемо наравно да сарађујемо са ЕУ док год је то у нашем интересу, а ако наши национални интереси буду угрожени, ту се онда зна наш одговор - рекао је Дачић.