latinica  ћирилица
28/05/2024 |  09:48 ⇒ 21:41 | Аутор: РТРС

НСРС: Гласање о апсолвираним тачкама (ВИДЕО)

У Народној скупштини посланици гласају о апсолвираним тачкама. Претходно је разматрена посљедња тачка - Избор и именовања. Приједлог закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација повучен је са дневног реда.
НСРС - пренос уживо -
НСРС - пренос уживо

Комисија за избор и именовања Народне скупштине Републике Српске предложила је парламенту да Горан Рачић буде изабран за предсједника Управног одбора Агенције за осигурање Републике Српске на период од пет година, рекао је предсједник Комисије Илија Таминџија образлажући извјештаје Комисије.

Комисија је за чланове Управног одбора Агенције за осигурање Републике Српске на период од пет година предложила Бошка Мекињића, Милана Марковића и Ведрана Врховца.

Комисија је Народној скупштини предложила да за чланове Управног одбора Радио-телевизије Републике Српске буду изабрани Предраг Ујић из реда српског народа, Саша Андријашевић из реда хрватског народа и Драгана Чавка из реда бошњачког народа.

-----

Претходно су размотрили Приједлог одлуке о давању сагласности за отуђење покретне имовине - службених возила ЈП Радио-телевизији Републике Српске, Приједлог одлуке о прихватању задужења Републике Српске код Развојне банке Савјета Европе по Пројекту реконструкције, изградње и опремања објеката четири психијатријске установе Републике Српске, Информацију о обавезама које за БиХ и Републику Српску проистичу из процеса придруживања Европској унији са прегледом мјера и активности реализованих током 2023. године и Информацију о одлукама о помиловању у 2023. години.

Размотрен је и Годишњи извјештај о резултатима активности Институције омбудсмана за људска права БиХ за 2023. годину, годишњи извјештај Високог судског и тужилачког савјета Босне и Херцеговине за 2023. годину, годишњи извјештај Омбудсмана за дјецу за 2023. годину, извјештај о раду и финансијски извјештај Комисије за концесије Републике Српске и извјештај о раду Министарства унутрашњих послова Српске.

-----

Народна скупштина Републике Српске размотрила је годишњи извјештај омбудсмана за дјецу за 2023. годину.

Омбудсман за дјецу Републике Српске Гордана Рајић рекла је у Народној скупштини да је потребно надомјестити недостатак стручног кадра у појединим школама када је у питању процјена пружања подршке одређеном дјетету и његовој менталној заштити у погледу вршњачког насиља.

Рајићева је образлажући у Скупштини годишњи извјештај омбудсмана за дјецу за 2023. годину рекла да на том плану треба донијети јединствени акт који ће обавезивати школе.

Она је додала да је битна улога стручних служби у школама, и то оних за заштиту менталног здравља дјеце, те да је на том плану важно обезбиједити стручни кадар за подршку школарцима. 

-----

Посланици Народне скупштине Републике Српске размотрили су извјештај о раду и финансијски извјештај Комисије за концесије Републике Српске за 2023. годину.

Предсједник Комисије за концесије Републике Српске Маја Шупут рекла је да је у прошлој години укупан износ концесионе накнаде уплаћен у буџет Републике Српске износио 65.054.225 КМ.

- Уплата концесионе накнаде у односу на период уплата претходне године је већа за 14.376.443 КМ - рекла је Шупутова, образлажући у Народној скупштини Српске извјештај о раду и финансијски извјештај Комисије за 2023. годину.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран рекао је данас да је стопа криминалитета у Српској најмања у региону.

- Допринијели смо у свом раду знатном повећању откривености кривичних дјела у прошлој години и учинићемо све да одржимо задовољавајуће стање безбједности у свим областима - рекао је Каран.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Игор Жунић рекао је да је Република Српска безбједан простор, те да је Министарство унутрашњих послова један од најважнијих стубова очувања Српске.

- МУП, који одговорно ради и треба га кадровски и у сваком смислу јачати, јесте један од стубова очувања грађанске имовине, безбједности и уставног поретка Српске - рекао је Жунић.

Опозициони посланици су оцијенили да би МУП и друге институције требали да посвете далеко више пажње сузбијању кривичних дјела која се односе на корупцију и најтеже облике привредног криминала.

-----

На дневном реду су и извјештај о раду и финансијски извјештај Комисије за концесије Републике Српске за 2023. годину, те годишњи извјештаји за прошлу годину Омбудсмана за дјецу и Високог судског и тужилачког савјета БиХ.

Посланици разматрају и годишњи извјештај о резултатима активности Институције омбудсмана за људска права БиХ за прошлу годину, информацију о одлукама о помиловању у 2023. години, као и информацију о обавезама које за БиХ и Републику Српску проистичу из процеса придруживања ЕУ са прегледом мјера и активности реализованих током 2023. године.

На дневном реду је и приједлог одлуке о прихватању задужења Републике Српске код Развојне банке Савјета Европе по пројекту реконструкције, изградње и опремања објеката четири психијатријске установе Српске.

Посланици разматрају и приједлог одлуке о давању сагласности за отуђење покретне имовине - службених возила Јавном предузећу Радио-телевизији Републике Српске, као и Приједлог закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација.