latinica  ћирилица
28/05/2024 |  09:59 ⇒ 10:30 | Аутор: СРНА

Ерић: Покренути истрагу у вези са списком из ЦИПС-а

Треба покренути истрагу након што је објелодањен списак из ЦИПС-а на којем је 87 лица која су жива, а уписана међу жртве страдале у Сребреници јула 1995. године, рекао је предсједник Скупштине Борачке организације општине Соколац Љубомир Ерић.
Љубомир Ерић - Фото: СРНА
Љубомир ЕрићФото: СРНА

Према његовим ријечима, чињеница да су на спомен-плочама у Поточарима уклесана имена и неколико десетина живих људи говори шта је све унапријед чињено да се достигне бројка од више од 8.000 страдалих Бошњака у Сребреници.

Он је за Срну напоменуо да треба имати у виду и то да је велики број Бошњака из Сребренице погинуо у борбеним дејствима као припадници такозване Армије БиХ, те да су били легитимне мете, а не цивили.

Ерић је навео да је Запад приликом недавног гласања о резолуцији у Сребреници у Генералној скупштини УН доживио дипломатски пораз, али и истакао да је увјерен да ће осветољубљиви западни моћници покушати поново да нанесу неко зло српском народу, као што су у тајности, како су муслимани и сами признали, припемали срамни документ.

Он је упитао како су гласање о резолуцији у Сребреници у УН могле да покрену земље као што су Њемачка, земља која је покренула два свјетска рата у двадесетом вијеку, те Руанда, гдје је у међусобним сукобима племена погинуло више од милион становника.

- Учинили су све да буде изгласана резолуција уперена против слободарског српског народа, покушавши да му ставе мету на чело, дискредитују и једноставно униште - навео је Ерић.

Ерић је навео да ће Срби, упркос свему, увијек тражити мирно рјешење за опстанак, не осврћући се на пријетње САД, које губе утицај у свијету и "на путу су да постану другоразредна земља".

Он је указао да је српском народу америчка Амбасада у БиХ недавно запријетила да ће тражење мирног раздруживања бити и крај Републике Српске иако је и сам Дејтонски споразум који је донио мир у БиХ потписан на тлу САД, уз њено учешће.

Ерић је нагласио да су Срби мудар народ и да неће доносити исхитрене одлуке.

- Покушаћемо дипломатски да предложимо раздруживање мирним путем, као што су то учинили Чеси и Словаци иако знамо да нам то Запад сада неће дозволити, али ћемо бити стрпљиви и истрајати у томе - поручио је Ерић.

Осврћући се на недавни напад на дјечака у Сарајеву, због ћириличког натписа на мајици, Ерић је рекао да тај гнусан чин вјероватно неће наићи на осуду њиховог народа нити ће починиоци бити откривени ни просесуирани.

Он је нагласио да је тај напад само један у низу који су доживљавали Срби, након завршетка рата у Сарајеву које се "заклиње у грађанску државу".