latinica  ћирилица
28/05/2024 |  11:00 ⇒ 11:12 | Аутор: СРНА

Федерална "Електропривреда": Тражи се линеарно повећање цијене струје за све потрошаче

Федерална "Електропривреда" упутила је приједлог Регулаторној комисији за енергију Федерације БиХ /ФЕРК/ за линеарно повећање цијена електричне енергије за 10 одсто за домаћинства и 8,1 одсто за осталу потрошњу, у шта је укључена мрежарина.
Електропривреда БиХ - Фото: РТРС
Електропривреда БиХФото: РТРС

Из овог предузећа наводе да је то предложено након што је ФЕРК одбио приједлог о посебном цјеновном моделу са три тарифе, који није предвиђао поскупљење за највећи дио купаца - око 60 одсто.

- Да би се очувао интегритет енергетског система, с обзиром на хитност ситуације, `Електропривреда` сматра нужним да одмах дјелује како би се обезбиједила оперативна стабилност система, а тиме и континуирано снабдијевање електричном енергијом свих купаца - истичу из овог предузећа.

Генерални директор "Електропривреде" Санел Буљубашић рекао је да ће, упркос ФЕРК-овом одбијању модела са три тарифе, "Електропривреда" у разговору са Владом ФБиХ пронаћи најбоља рјешења и начине за субвенционисање угрожених категорија становништва.

- Цјеновни модел са три тарифе је био добар и одржив приједлог за систем снабдијевања електричном енергијом, али и добар модел за наше грађане. И уз повећање, наши купци ће плаћати најнижу цијену електричне енергије у региону - тврди Буљубашић.

Из "Електропривреде" су навели да су приликом предлагања линеарног повећања цијена водили рачуна о тренутним економским и тржишним условима, те да је приједлог усмјерен на постизање баланса између потребе за обезбјеђењем одрживости система и погонске спремности постројења за производњу електричне енергије.

"Електропривреда" ФБиХ електричном енергијом снабдијева више од 800.000 купаца.