latinica  ћирилица
28/05/2024 |  11:44 ⇒ 17:58 | Аутор: РТРС

Одржан "Солар Бизнис форум" у Бањалуци (ВИДЕО)

У Бањалуци је одржан "Солар Бизнис форум" у организацији Амбасаде Мађарске, Спољнотрговинске коморе БиХ и Привредне коморе Републике Српске.
Солар бизнис форум - Фото: РТРС
Солар бизнис форумФото: РТРС

На Форуму су учествовале компаније из Мађарске које су заинтересоване за реализацију изградње соларних електрана у БиХ.

Домаћим привредним субјектима представљене су предности кориштења и производње соларних енергената.

Подсјећамо, БиХ се обавезала Софијском декларацијом из 2020. године да ће приступити заштити животне средине и постићи енергетску неутралност до 2050.

- Ми смо данас смо у три државе у свијету у производњи соларних енергената и 18, то јест 19одсто наше произведене струје долази из соларних система - изјавио је амбасадор Мађарске у БиХ Поса Кристиан.

- Сигурно да Република Српска са својим поднебљем располаже са великим потенцијалима у области соларне енергије и ово је прилика да са Мађарском размијенимо искуство у виду потенцијала, односно нових инвестиција које мађарске фирме желе да раде на простору Српске - рекао је предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић.

Потпредсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Здравко Маринковић нагласио је да је "соларна енергија један од ресурса који служи у том правцу, поред вјетра, електричне енергије произведене из воде, дакле хидроцентрале, што је трећи ресурс који је јако важан".