latinica  ћирилица
28/05/2024 |  13:05 ⇒ 13:29 | Аутор: РТРС

Изетбеговић саслушан у СИПА

Лидер СДА Бакир Изетбеговић саслушан је у просторијама Агенције за истраге и заштиту БиХ због пријаве за изазивање националне, вјерске и расне нетрпељивости.
СИПА - Фото: РТРС
СИПАФото: РТРС

Након саслушања, Изетбеговић се обратио новинарима и рекао да "нема баш ничега што би се могло довести у везу са изазивањем националне и вјерске мржње".

Његов адвокат Сенка Ножица рекла је да се у овом случају не може причати о говору мржње.

- Господин Изетбеговић је данас добио те реченице које наводно представљају говор мржње и које наравно ни према ком критерију то не могу представљати - наводи Ножица.

Каже да је сасвим сигурно да је могао дати своју одбрану, међутим, као адвокат је, како каже изненађена да се некоме на терет стављају реченице издвојене из некаквог текста, јер "тужилац који води рачуна о стандардима који постоје кад су ова дјела у питању мора знати да једино интегрални текст може рећи у ком контексту је шта речено и да ли то може представљати говор мржње".

По кривичној пријави председника Хрватске републиканске странке Славена Рагужа јуче су саслушани и директор Меморијалног центра Сребреница Емир Суљагић и Реуф Бајровић.