latinica  ћирилица
28/05/2024 |  14:15 ⇒ 14:47 | Аутор: РТРС

Њемачки медиј о БиХ нарко крателу и наводној повезаности са Конаковићем

Њемачки лист Der Tagesspiegel је објавио текст у којем се описује дјеловање картела Тито и Дино, те о наводним повезницама министра спољних послова у Савјету министара БиХ, Елмедина Конаковића, са овом криминалном организацијом.
Нјемачки лист о Конаковићу - Фото: Screenshot
Нјемачки лист о КонаковићуФото: Screenshot

Текст под насловом "Криминални картел хтио се инфилтрирати у државу: Министар спољних послова у БиХ и нарко бос" листа Der Tagesspiegel, федерални медији су пренијели у потпуности.

Конаковић, прије неколико дана, био је видно узнемирен у атрију свог министарства. Тврдио је да нема везе с никаквим наркокартелима.

Потом је демонстративно подигао своју златносмеђу кравату и повикао: "Не можеш ово учинити црном краватом!" алудирајући на полицијску акцију "Црна кравата". Конаковић је ваљда хтио поручити да нема никакве везе с ухапшеним криминалцима.

Специјалне јединице БиХ полиције недавно су у Сарајеву и другим дијеловима земље ухапсиле десетке осумњичених под оперативним називом "Црна кравата 2".

Прича се да припадају једном од највећих наркокартела у свијету. Осим четворице БиХ полицајаца и начелника полиције, ухапшен је блиски пријатељ Конаковића.

Тужилаштво блиског пријатеља Конаковића терети да је са 320.000 евра картела купио полицијске униформе за специјалну јединицу Министарства унутрашњих послова и на тај начин опрао новац. Али, ово је вјероватно само врх откривеног леденог бријега.

Злочиначка организација коју је предводио Е.Г. звани "Тито" наводно је радила на преузимању државе. Самог шефа картела полиција није ухватила јер је у Дубаију, гдје је живио у 30 милиона евра вриједном стану у Бурј Кхалифи, највишој згради у свијету.

Тврди се да "Тито" из БиХ годишње од продаје кокаина зарађује милијарде евра. Годинама су истражне агенције као што су ФБИ, Америчка агенција за сузбијање дрога (ДЕА) и европска полицијска агенција Европол радиле на разбијању нарко картела. Према процјенама стручњака, "Тито" од трговине кокаином, између осталог, зарађује око 50 милијарди евра годишње.

Како би опрао зараду од дроге, основао је глобалну мрежу компанија у које је улагао свој црни новац. За директоре тих компанија поставио је недужне пријатеље и познанике који су, на примјер, сасвим неупадљиво радили у извозно-увозној трговини воћем. Али, "Тито" је робу тајно користио за шверц дроге.

Често су се догађале развикане акције, као 2017. године када је један од Титових људи у Перуу ухваћен с 1.5 тона кокаина. Пакети су имали свој печат са ознаком државе БиХ, што је кратица за БиХ. Надлежна тијела у Холандији процјењују да се само у кријумчарској мрежи Едина Гачанина може пратити више од 20 тона заплијењених опијата широм свијета.

Европол је разоткрио систем злочиначке организације тако што је, између осталог, провалио у разговоре и СМС поруке картела. Они су шифрирани помоћу Скај ЕЦЦ комуникацијске услуге.

Скај преписке нуде увид у велике "Титове" амбиције, који долази из сиромашне четврти Сарајева. Очигледно је имао идеју о преузимању БиХ изнутра.

- Тито себе доживљава као балканског Пабла Ескобара који би се желио бавити политиком. Хтио је својим новцем купити странку и доћи у власт - каже истраживачки новинар, Авдо Авдић, који више од пет година објављује низ текстова о картелу.

"Титов" тјелохранитељ имао је податке из пасоша Конаковића.

А чини се да је наркомилијардер прилично далеко стигао са својим политичким ангажманом. Скај преписке показују да је "Тито" већ успоставио блиске везе с разним највишим политичарима из странке Народ и Правда. Управо са странком коју је својевремено основао Конаковић с обећањем борбе против корупције у земљи.

Осим тога, у одузетом мобилном телефону "Титовог" тјелохранитеља, пронађени су подаци о пасоша Конаковића, његове супруге и кћери. Авдић сумња да је Конаковић требао посјетити Тита у Дубаију како би разговарали о даљњој сарадњи. Конаковић то негира.

- Политичка корупција у БиХ је системска – каже Бодо Вебер, стручњак за Балкан из Савјета за политику демократизације у Берлину, невладине организације која ради широм свијета на јачању демократских, либералних и уставних вриједности.

- Након рата од 1992. године до 1995. године, БиХ је дисфункционална држава у којој доминирају етнонационалистичке елите. Они остају на власти подстицањем сукоба. То је систем у којем организовани криминал цвјета - наставио је Вебер.

Нови скандал показује колико је корупција дубока. Сазнало се да је Предсједништво БиХ прије неколико мјесеци именовало турског бизнисмена за почасног конзула у Панами.

Ово је битно јер се за Кола каже да је био један од "Титових" перача новца у Јужној Америци. Након открића, одмах је изгубио положај почасног конзула – како је успио доћи на ту позицију још увијек је мистерија, преноси Клиx.

Подсјетимо, Конаковић је недавно гостовао у једној телевизијској емисији и још једном демантовао све оптужбе. Овај пут је носио црвену кравату.