latinica  ћирилица
28/05/2024 |  16:14 ⇒ 18:05 | Аутор: РТРС

Састанак са представницима бањалучког вртића Звјездица: Неоправдано поскупљење (ВИДЕО)

Поводом најављеног поскупљења боравка у приватном вртићу Звјездица у Бањалуци, градски менаџер Бојан Кресојевић организовао је састанак са представницима овог вртића.
Кресојевић са представницима вртића Звјездица (Фото: banjaluka.rs.ba) -
Кресојевић са представницима вртића Звјездица (Фото: banjaluka.rs.ba)

Кресојевић је рекао да не постоји никаква аргументација која оправдава повећање цијена услуга боравка дјеце у овој предшколској установи за 100 КМ.

- Повећање цијене услуге боравка дјеце за око 30 одсто у периоду када је само прије три мјесеца вршено усклађивање цијена у овој установи је неоправдано и не постоји нити један аргумент да је оваква одлука економски утемељена, већ је очигледно да се ради о злоупотреби субвенција - рекао је Кресојевић.

Он је рекао да је одлука о повећању цијене услиједила непосредно након најаве да ће повећане субвенције за вртиће од јуна.

- Више је него очигледно да је циљ овакве одлуке да се буџетска средства не усмјере према родитељима већ према власницима приватних предшколских установа, а Град Бањалука то неће и не смије дозволити. Закон о јавним набавкама прописује да у ситуацијама када субвенције за неке услуге прелазе 50 одсто, морају се спроводити процедуре за јавне набавке, кроз које се даје гаранција да субвенције не могу бити искориштене за нерационално и неоправдано повећање цијена - истакао је Кресојевић.

Он је додао да је за Град неприхватљив "рат цијена", у којем ће једна установа повећањем цијена изазвати реакције и других установа, а што ће највише штете нанијети родитељима.