latinica  ћирилица
28/05/2024 |  16:48 ⇒ 17:28 | Аутор: РТРС

Основана Комисија за границу БиХ

Савјет министара, на приједлог Министарства цивилних послова, донио је данас одлуку о оснивању комисије за границу БиХ, у складу са Законом о граничној контроли, након што је претходном сазиву истекао мандат.
Савјет министара - Фото: Уступљена фотографија
Савјет министараФото: Уступљена фотографија

У Комисију за границу, које сада има шест умјесто ранијих девет чланова, на мандат од три године именован је по један представник министарстава цивилних послова и иностраних послова - Давор Бошњак и Емир Владавић, те представници ентитетских управа надлежних за геодетске и имовинскоправне послове - Ненад Бајић, Бојан Нинчић, Жељко Обрадовић и Зијад Џанановић, саопштено је из Савјета министара након сједнице.

Комисија за границу БиХ, између осталог, радиће на идентификацији границе с надлежним тијелима сусједних држава и вршити надзор над активностима обиљежавања и стабилизације граничне црте.

Такође, ће припремати приједлоге за корекцију граничне црте и међудржавних уговора и других аката о граничној црти са сусједним земљама.

На сједници је усвојен извјештај о извршењу буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2023. годину, који ће бити достављен Предсједништву и Парламентарној скупштини БиХ.

Извјештај ће бити објављен на веб страницама Министарства финансија и трезора и Савјета министара.

Укупно остварени приходи, финансирање и примици на располагању институција БиХ у прошлој години износили су 1.398.314.346 КМ, од чега су 1.020.500.000 КМ приходи с јединственог рачуна Управе за индиректно опорезивање.

Укупно остварени расходи и издаци буџета институција БиХ у 2023. години износили су 1.185.210.338 КМ и извршени су у већем износу од око 166 милиона КМ или 16 одсто у односу на 2022. годину, када је у цијелом првом полугодишту финансирање вршено на темељу одлука о привременом финансирању.

Савјет министара задужио је Обавјештајно-безбједносну агенцију БиХ да у сарадњи са Службом за заједничке послове институција БиХ формира радну групу за праћење и реализацуију пројекта изградње објекта за потребе смјештаја Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ.

Циљ пројекта је трајно рјешавање смјештаја те агенције, уз испуњавање међународних и стандарда прописаних Законом о заштити тајних података на раније одобреној локацији у Сарајеву у Улици Адема Буће, која је купљена 2006. године и укњижена на БиХ, али изградња сједишта Агенције није реализована због недостатка средстава.

Процјена потребних финансијских улагања укупно износи 30.000.000 КМ и урађена је на основи идејног пројекта и других комуналних трошкова по фазама, а завршетак изградње објекта и вањског уређења очекује се у августу 2026. године.

Савјет министара је упознат је о захтјеву Заједничког колегијума оба дома Парламентарне скупштине БиХ са сједнице, одржане 7. децембра прошле године у вези с достављањем информације о активностима на извршењу пресуда Европског суда за људска права из групе предмета "Сејдић и Финци" против БиХ.

Савјет министара у два круга гласања није постигао сагласност за усвајање информације Правобранилаштва БиХ о одлуци ИСЦИД Комитета о поништењу арбитражне одлуке у поступку "Вијадукт" Порторож, Владимир Зевник и Борис Гољевшчек против БиХ.

Због тога Савјет министара није усвојио предложени закључак којим се позива Влада Републике Српске да у складу са Споразумом о међусобним правима и обавезама у вези с арбитражним поступком у предмету "Вијадукт д.о.о. Порторож, Владимир Зевник и Борис Гољевшчек, Словенија против тужене БиХ" хитно поступи по арбитражној одлуци од 1. маја ове године и пресуди Трибунала од 18. априла 2022. године.

Правобранилаштво БиХ је информисало Савјет министара да је већ упућен документовани захтјев Влади Републике Српске за поступање по одлуци ИСЦИД Комитета о поништењу арбитражне одлуке у овом поступку и пресуди Трибунала.

У складу достављеној пресуди, коју су правни заступници тужиоца доставили Правобранилаштву БиХ на име тужене БиХ, укупни трошкови овог арбитражног поступка износе 52.794.412 евра уз камате које теку од дана правоснажности одлуке.

У саопштењу се додаје да су Савјет министара и Влада Републике Српске раније закључили споразум о међусобним правима и обавезама у вези с овим арбитражним поступком којим се Влада Српске обавезала безусловно испунити своје обвезе плаћања према пресуди донесеној у арбитражном поступку у име БиХ, по пријему документованог захтјева Правобранилаштва БиХ.

"Вијадукт" доо Порторож, Владимир Зевник и Борис Гољевшчек из Пирана, Словенија, покренули су арбитражни поступак против БиХ пред Међународним центром за рјешавање инвестицијских спорова у Вашингтону ради накнаде штете проузроковане кршењем одредби Споразума о реципрочном унапређењу и заштити инвестиција између БиХ и Словеније и Уговора о енергетској повељи.

Разлог је нереализовање, односно раскидање уговора о концесији за изградњу хидроенергетског система на Врбасу, који је закључен с Владом Републике Српске.

Савјет министара у другом кругу гласања није донио одлуку о одобрењу 700.000 КМ Тужилаштву БиХ из текуће буџетске резерве за период април-јун 2024. године, наведено је у саопштењу.