latinica  ћирилица
28/05/2024 |  16:56 ⇒ 16:56 | Аутор: СРНА

Почело суђење Васвији Видовић

Читањем оптужнице и изношењем уводних ријечи Тужилаштва БиХ и одбране данас је почело суђење адвокату Васвији Видовић, која се терети за спречавање доказивања, односно оптужена је да је у згради Агенције за истраге и заштиту БиХ сакрила мобилни телефон суспендованог предсједника Суда БиХ Ранка Дебевеца.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Према оптужници коју је прочитао тужилац Феђа Фејзагић, Видовићева је 18. децембра прошле године приступила у службене просторије СИПА, након што ју је као адвоката позвао Ранко Дебевец, који је тога дана ухапшен.

Тада му је, како се наводи, омогућено да насамо комуницира са Видовићевом, без присуства полицијских службеника у посебној просторији СИПА.

Како се наводи у оптужници, Видовићева је, свјесна својих противправних радњи, са циљем да у предметном кривичном поступку знатно отежа доказивање ових кривичних дјела пред Судом БиХ, преузела телефон самсунг" након што га је Дебевец извадио из торбе коју је држао код себе, преноси Бирн.

Видовићева се терети да га је преузела свјесно и знајући да наведени мобилни телефон треба бити привремено одузет по наредби Суда БиХ и да служи за доказивање у кривичном поступку против Дебевеца.

Тужилац Фејзагић је најавио да ће Тужилаштво саслушањем пет полицијских службеника СИПА и улагањем 15 материјалних доказа доказати да је оптужена починила радње које јој се стављају на терет.

Бранилац Сенка Ножица је навела да је цијели поступак започео тако да је главни тужилац Тужилаштва БиХ Миланко Кајганић подизање оптужнице најавио на сједници Високог судског и тужилачког савјета, што према мишљењу одбране, представља непоштовање стандарда у складу са којима би се требало поступати према угледном адвокату.

Како је изјавила Ножица, оваква најава оптужнице је довела до сумње у пристрасност поступка.

Она је додала да оптужница није требала бити ни подигнута, јер не садржи битне елементе кривичног дјела и рекла да ће одбрана доказати да Видовићева није крива.

Дебевец и бивши директор Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Осман Мехмедагић ухапшени су у децембру прошле године због сумње да су злоупотријебили положај и фалсификовали службене исправе.

Истрага у односу на Дебевеца касније је проширена на примање дара за трговину утицајем, те лажно представљање и кршење Закона о равноправности полова.

Њима су средином марта одређене мјере забране.

Датум наставка суђења, на којем је планирано саслушање два свједока, биће накнадно познат.