latinica  ћирилица
28/05/2024 |  19:11 ⇒ 21:48 | Аутор: РТРС

Припрема ли крњи Уставни суд БиХ ново кршење Устава? (ВИДЕО)

Крњи Уставни суд БиХ и након евентуалног избора Марина Вукоје за судију тог суда у Представничком дому Федерације БиХ и даље остаје крњи, јер судије из Републике Српске у њему не сједе.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Занемарујући и властити легитимитет, у Уставном суду БиХ планирају да мијењају правила. Спекулише се да ће измјенити начин рада тако што ће доношење одлука бити омогућено простом већином, а такве одлуке, упозоравају правници, су антиуставне и не могу имати легитимитет. Кршење Устава најављују и продужењем мандата судијама и након навршених 70 година.

Начин одлучивања у Уставном суду БиХ дефинисано је Уставом БиХ, а задирање у то питање јесте атак на суштину Устава, упозорава професор Правног факултета Радомир Лукић. Одлуке су се, каже, до сада доносиле апсолутном већином, пет од девет судија. Одлуке које донесе већина од присутних судија, не могу да уживају легитимитет, упозорава Лукић.

- Све што се чини, чини се по узору на стару римску максиму која каже salus polpuli suplima lexes - спас народа је највећи закон. Овдје је то преименовано у за спас БиХ и Уставног суда, све је допуштено, то је највећи закон. То је лош пут. Они се не баве, укључујући и Венецијанску комисију, правним стварима. Баве се стварима технике, не супстанце, форме, не материје и због тога то не може дати свој резултат - каже Лукић.

А за властити погрешан пут криве Републику Српску и умјесто договору о Закону о Уставном Суду БиХ прибјегавају триковима, науштрб Устава, па и саме БиХ. Истовремено се копља ломе и око Марина Вукоје, јединог кандидата за попуну, прије двије године, упражњене позиције хрватског судије у Уставном Суду БиХ. Разлог је, кажу из странке ХДЗ, тенденција СДА, ДФ-а и Странке за БиХ да и на овој позицији Хрватима бирају представнике.

- Кандидату из реда хрватског народа се замјера све оно што се никада није замјерало свим другим кандидатима бираним у Уставни суд - каже Предраг Кожул, посланик ХДЗ-а у Представничком дому ПС БиХ.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома ПС БиХ Маринко Чавара сматра да је ријеч о некоректности.

- У којој би сви жељели да бирају подобне судије у Уставни суд БиХ, како се до сада радило, а да хрватски представник тамо не може бити изабран - каже Чавара.

Вукојин избор у Уставни суд БиХ само је један више и квота за одлучивање, по новим правилима, ако се усвоје, повећала би се на четири присутне судије. Бојазан да ће их до краја ове и у идућој години бити још мање, због одласка бошњачких судија у пензију, нагнала их је у намјеру да поново крше Устав у који се заклињу и да старост судија преко 70 година не буде препрека за њихов даљи рад. Мишљење Венецијанске комисије и на овом примјеру је изнад Устава БиХ.

- То не може да мијења нико, па макар то било и уз саслужење Венецијанске комисије, која се овдје узима као врхунски уставно-правни фактор, као неког ко замјењује све, а уз дужно поштовање Венецијанске комисије, она то није нити може бити - каже Лукић.

Могу мијењати шта желе, фактички, али не и правно, каже професор Лукић и опомиње да су им намјере противне Уставу БиХ, који је имао интенцију да буде чврст темељ БиХ, али га својим односом и одлукама урушавају они који би требало да га штите - остатак судија, бошњачких и иностраних.