latinica  ћирилица
08/06/2024 |  14:56 ⇒ 14:58 | Аутор: СРНА

"Потписан Mеморандум о заштити заједничких трговинских интереса"

Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић и министар унутрашње и спољне трговине Србије Томислав Момировић потписали су у Београду Меморандум о заштити заједничких трговинских интереса, којим се обавезују да ће посебну пажњу посветити развоју и јачању односа у области трговине.
Денис Шулић и Томислав Момировић (Фото:  TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr/илустрација) -
Денис Шулић и Томислав Момировић (Фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr/илустрација)

Меморандумом се обавезују и да ће у оквиру својих надлежности пажњу посветити и успостављању оквира за будућу сарадњу и унапређење привредних односа у области трговине, електронске трговине, заштите потрошача, политике и регулисања цијена, европских интеграција и заједничког дјеловања на повећању конкурентности и квалитета производа и услуга, те стратегија развоја у поменутим областима.

Према одредбама овог меморандума, сарадња ће се првенствено остваривати кроз едукативне процесе, организацију заједничких стручних тијела, активности на међународном и националном нивоу, доношење заједничких докумената, размјену стручних мишљења и информација, те остале видове стручне подршке и помоћи.

Министарства ће, ради ефикаснијег и успјешнијег спровођења овог меморандума, формирати заједничку радну групу за сарадњу у области трговине, саопштено је из Министарства трговине и туризма Српске.

Меморандум је потписан у складу са одредбама Споразума о успостављању специјалних и паралелних односа између Републике Српске и Србије од 26. септембра 2006. године, а као резултат изражене потребе за унапређењем међусобних односа у области трговине.