latinica  ћирилица
10/06/2024 |  11:30 ⇒ 14:53 | Аутор: РТРС

У Тишини одржани "Дани поља стрних жита" (ФОТО/ВИДЕО)

На огледном пољу површине 2,2 хектара, 52 нове сорте и хибриди 15 домаћих и регионалних сјеменских кућа.
"Дани поља стрних жита" - Фото: РТРС
"Дани поља стрних жита"Фото: РТРС

Ратари у Посавини очекују добар квалитет и принос пшенице што ће уз подстицаје и субвенције ресорног министратва осигурати исплативу производњу.

Љубо Стевановић из Баткуше, по препоруци агронома, посијао је четири нове сорте на 18 хектара и примијенио пуну агротехнику. Род је каже, добар, очекује рекордан принос.

Фото: РТРС

- Ја већ имам двије, три године радим ове сорте, имам нове двије ове године, тако сваке године идем у неке нове и тако покушавам и задржавам оне старије које ме задовољавају - каже пољопривредник из Баткуше Љубо Стевановић.

Фото: РТРС

Све сорте и хибриди пшенице на макро огледном пољу исказали су максималан потенцијал, који се огледа у високом и стабилном приносу зрна.

- Усјев се налази у некој фантастичној кондицији по мени, ево јечма очекујемо жетву за који дан и мислим да ће бити принос у смислу 7-8 тона, врло мало нам је нанијела штету од невремена и града - рекао је организатор производње Стево Богдановић.

- Ове године су нам посебно сјеменске куће заинтересоване за постављање макро огледа и ове године смо по први пут поставили оглед на подручју Шамца и изузетно нам је част и задовољство да заступамо комплет Републику Српску - каже Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди Дијана Јовић Дамјановић.

Високи приносе и добар род на тржишту значе и нешто нижу откупу цијену. Компензацију цијене од око 40 пфенинга по килограму, министарство пољопривреде помоћи ће подстицајима и субвенцијама.

- Ради се о берзанској роби, ради се о нечему што апсолутно не можемо утицати на ту цијену, али ми није јасно као да је неко заборавио да смо ми донијели одлуку да ћемо исплатити 500 марака за хектар пшенице, да учествујемо са 80 пф у литри горива, да учествујемо у набавци механизације са 40 посто - истиче министар пољопривреде, шумарсва и водопривреде Републике Српске Саво Минић.

У Републици Српској, под покровитељством Министарства пољопривреде, на седам огледних поља засијане су нове сорте стрних жита. Циљ огледа је истраживање, а добијени резултати и стечена знања користиће се за унапређење ратарске производње.