latinica  ћирилица
10/06/2024 |  12:04 ⇒ 13:48 | Аутор: РТРС

Чемерно: Обиљежене 32 године од страдања српских цивила

У Чемерну у федералној општини Илијаш данас су обиљежене 32 године од злочина над српским цивилима који су починили припадници муслиманских јединица.
Чемерно код Илијаша - Фото: РТРС
Чемерно код ИлијашаФото: РТРС

Злочин над српским цивилима у селу Чемерно догодио се у раним јутарњим часовима 10. јуна 1992. године када су га напале муслиманске јединице из села Корита, Махмутовића Ријеке и Орахова.

Током напада на Чемерно убијени су готово сви становници, а починиоци су имали јасну наредбу претпостављених да у овом мјесту све униште.

Припадници тадашње Територијалне одбране Бреза убили су 32 српска цивила и војника, међу којима је највише било стараца, жена и дјеце, а село сравнили са земљом. Најмлађа жртва имала је 16 година, а најстарија 80.

Као и у осталим муслиманским нападима на српска села, и на Чемерну је опљачкано и однесено све што се могло понијети. Село је остало разорено и спаљено.

Према програму обиљежавања, у 10.45 часова организовано је окупљање у Нишићима, код Цркве Светог Петра и Павла, а у 11.00 часова се полазило у Чемерно.

Парастос код споменика у Чемерну је служен у 12.30 часова, а у 14.00 часова био је повратак у Нишиће.

У Суду БиХ у току је судски процес против оптужених за злочине почињене над Србима у Чемерну.

За злочине у овом селу 10. јуна 1992. године оптужени су Џемал Хаџић, Теуфик Турудић, Џемал Смоло, Сенад, Харис и Бењамин Сикира, Енес Дурак, Мирсад, Нусрет и Мирзет Бешлија, те Нехру Ганић.