latinica  ћирилица
10/06/2024 |  13:51 ⇒ 17:35 | Аутор: РТРС

Програм правилне исхране у вртићима и школама биће проширен (ВИДЕО)

Програм "Предшколске установе и школе - пријатељи правилне исхране" се имплементира у Српској од 2014. године од стране Иснтитута за јавно здарвстве Републике Српске, министарства здравља и министарства просвјете Српске, а уз подршку Уницефа.
Ален Шеранић - Фото: РТРС
Ален ШеранићФото: РТРС

Циљ је да се унаприједи здравље и промовишу здраве животне стилове са посебним акцентом на унапређење исхране и физичке активности.

Програм је до сада имплементиран кроз шест фаза у периоду од 2014. до 2022. године, те обухватио 17 предшколских установа и три основне школе.

У овом пројекту учествовало је око 46 одсто дјеце која похађају предшколске установе и 2,7 одсто школске дјеце

- Оно што нас радује јесте да је девет установа званично постало партнер програма "Предшколске установе и школе - пријатељи правилне исхране" - рекао је Бојан Ђенић, в.д. директора Института за јавно здравство Републике Српске.

Задње истраживање које је спроведено у Српској у октобру и новембру прошле године, обухватило је 110 јавних и приватних предшколских установа, 164 основне школе и 65 средњих школа.

Закључак је да већи проценат предшколских установа има писану политику у вези са исхраном, у поређењу са основним и средњим пколама које у протеклом периоду нису биле у фокусу реализације овог пројекта.

- Ово је један од таквих пројеката у који су сви укључени, и ради се заједнички да би се што више знало о здравој исхрани - навео је Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Циљеви и предности овог програма су што омогућавају изградњу стимулативног окружења, јача капацитет школе и вртића, сарадњу проферсионалаца и родитеља али и подстиче стицање доређених знања, вјештина и облика понашања усмјерених ка здрављу и здравом начину живота - порука је са данашњег скупа.