latinica  ћирилица
10/06/2024 |  15:08 ⇒ 16:49 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Желимо добре односе са Бошњацима, али нећемо дозволити угрожавање наших права (ВИДЕО)

Делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је да српски народ жели сарадњу и добре односе са Бошњацима, али да неће дозволити да било ко угрожава његова права.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Недавно су се у Сарајеву окупили људи који претендују да буду представници бошњачког народа у свим земљама региона. Ми нисмо имали ништа против тога, ми смо то поздравили и сматрамо да Бошњаци, гдје год да живе, имају право да заједнички комуницирају и имају јединствене политике, немамо апсолутно ништа против тога - рекао је Ковачевић за РТРС.

Он је истакао да Срби желе са Бошњацима у БиХ, Србији и Црној Гори, гдје већински живе као народи, најбоље односе и сарадњу и да немају ништа против њихових права.

- Права која ми сматрамо да они имају, исто тако сматрамо да и ми имамо и да они не би требали и смјели да против тога имају било шта. То што желимо све најбоље Бошњацима, желимо најбољу сарадњу са њима и што сматрамо да су нам један од најближих народа, не значи да ћемо дозволити да било ко угрожава наша права. Сада, ако су озбиљни и желе озбољно да се баве оним чиме се ми бавимо, између осталог мислим на Декларацију усвојену на Свесрпском сабору, онда ће прочитати да ми само тражимо заштиту својих гарантованих права - нагласио је Ковачевић.

Он је подсјетио да је Србија, овлаштена од Републике Српске, потписала Дејтонски споразум, а да је Српска потписала све анексе овог споразума, укључујући Устав БиХ и да Српска на основу тога само тражимо да се поштују њена права гарантована међународним споразумима.

- Тражимо да се оно што нам је нелегално одузето и отето назове правим именом, да је то била отимачина, угњетавање српског народа у БиХ и да сви треба да знају да се ми с тим не миримо, нећемо се никада помирити и увијек ћемо се борити за слободу свога народа и гарантоваћемо слободу и добар живот свим другим нароима, али процес који је сада и званично започет, једне свеобимне сарадње Српске и Србије, више нико икада неће моћи зауставити - поручио је Ковачевић.