latinica  ћирилица
10/06/2024 |  20:14 ⇒ 21:45 | Аутор: РТРС

Вучевић: Декларација - кичма даљег дјеловања

Премијер Србије Милош Вучевић рекао је да Декларација Србије и Републике Српске представља кичму онога шта даље треба да се ради, као и легат данашње генерације ка будућим, али и обавезу и одговорност у односу на прошлост и будућа времена.
Милош Вучевић (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ) -
Милош Вучевић (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ)

- Ова декларација је упутство нама самима, а одговор некоме другоме. Декларација је не само морална, него и политичка, а надам се и по ратификацији у парламентима двије земље, и правна обавеза за све који их представљају, да заједнички раде на очувању национално-културног и духовног идентитета нашег народа - поручио је Вучевић.

Он је рекао да српски народ треба да прича о јединству.

- Можемо да живимо у више држава, али ми смо један недјељив народ и треба да имамо право на заједничку будућност, на очување свега онога што нас краси. Наравно, то јесте вид наше припремљености да бранимо наше виталне интересе по питањима која су поново актуелна, а којима покушавају да стигматизују читав српски народ - навео је Вучевић.

Он је указао на то да су настојања прије свега то да се оптерети међународни положај Србије и да Република Српска буде обесмишљена, готово укинута.

Вучевић је рекао да свему томе треба додати и питање Косова и Метохије и чињеницу да Србија и даље чека резултате пописа у Црној Гори.

- Народ који има готово трећину становништва, видјећемо по попису, можда и више, заслужује право да учествује у институцијама те државе. Исто као што ми признајемо то право припадницима других народа у Србији - рекао је Вучевић за РТ Балкан.

Када је ријеч о односу са Русијом, Вучевић је нагласио да вјерује у традиционалне односе који су засновани на историјским везама, заједничком циљу да се сачува владавина права, слободарски дух свих држава, те независност и суверенитет.

- Оно што смо заједно прошли кроз историју, ону даљу и ближу, обавезује нас и у садашњем и у будућем периоду, стога вјерујем у веома добре односе - рекао је Вучевић.