latinica  ћирилица
10/06/2024 |  20:54 ⇒ 22:57 | Аутор: Агенције

Амбасада САД о Декларацији усвојеној на Свесрпском сабору: Напад на Дејтон

Амбасада САД у БиХ реаговала је на закључке Декларације усвојене на Свесрпском сабору који се односе на Дејтонски мировни споразум, наводећи да "имају коријене у правним дезинформацијама и да су пуни грешака".
Амбасада САД у БиХ (Фото: FB/United States Embassy to Bosnia and Herzegovina) -
Амбасада САД у БиХ (Фото: FB/United States Embassy to Bosnia and Herzegovina)

Из ове амбасаде су рекли да усвојени закључци не представљају одбрану Дејтонског мировног споразума, већ, како кажу, смишљени напад на тај споразум и институције БиХ и да је то опасно.

- Јавне изјаве званичника Републике Српске, посебно предсједника Републике Српске Милорада Додика и предсједника Народне скупштине Републике Српске Ненада Стевандића, о закључцима и плановима о раздруживању - отцјепљењу другим именом - представљају и удар на Дејтонски мировни споразум и на територијални интегритет, суверенитет и мултиетнички карактер БиХ - навели су из америчке Амбасаде у објави на друштвеним мрежама.

Даље наводе да "Дејтон ни Устав БиХ не дају ентитетима, нити било којем другом поддржавном тијелу, право на отцјепљење, "раздруживање" или било који други неспретни синоним за отцјепљење" који су, кажу, измислили завничници Републике Српске.

Из Амбасаде САД наводе да Република Српска није држава и да може постојати само у оквиру БиХ.

- Нема правни субјективитет ван БиХ. Планови и поступци господина Додика доводе у питање мирну, демократску и просперитетну будућност унутар евоатлантских институција коју грађани БиХ, укључујући становнике Републике Српске, желе и заслужују - навели су из америчке Амбасаде.