latinica  ћирилица
11/06/2024 |  09:49 ⇒ 10:01 | Аутор: РТРС

Кошарац: Конаковићева протестна нота упућена Црној Гори није званичан став БиХ

Упозорио сам званичне институције Црне Горе да је министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић у протестној ноти изнио искључиво лични став, који се не може сматрати званичним ставом БиХ, написао је замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац на свом Инстаграм налогу.
Сташа Кошарац - Фото: Уступљена фотографија
Сташа КошарацФото: Уступљена фотографија

Кошарац је нагласио да је "у функцији замјеника предсједавајуће Савјета министара обавијестио црногорског министра иностраних послова да Конаковићева нота не представља званичан и усаглашен став Предсједништва БиХ, као јединог уставно надлежног органа за вођење спољне политике, нити Савјета министара надлежног за провођење политика и одлука БиХ".

- Упозорио сам да писање и слање властитих политичких ставова у име БиХ представља узурпацију и злоупотребу овлаштења министра иностраних послова БиХ. Конаковић је послао "протестну ноту", јер му се није допао начин на који је предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић кредибилно и национално одговорно говорио о националној политици српског народа, без иједне увредљиве ријечи за друге народе - навео је Кошарац.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

Кошарац је оцијенио да је то "проблем Конаковићеве искривљене политичке перцепције у којој се само бошњачки политички ставови могу сматрати званичним и релевантним у БиХ".

- Реалност је другачија. У име кога и на основу чега Конаковић шаље протестне ноте, ако за то сагласност нису дали надлежни органи у БиХ?! Јасно је да то ради једнострано и мимо Устава БиХ. Његови ставови су искључиво лични и нису обавезујући за институције БиХ, нити имају подршку српских представника на заједничком нивоу - поручио је Кошарац. 

Подсјетимо, министар спољних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић изјавио је да је упутио протестну ноту Црној Гори због, како је навео, "спорних изјава" предсједника Скупштине Црне Горе Андрије Мандића.