latinica  ћирилица
11/06/2024 |  11:35 | Аутор: РТРС

Декларација судбоносна за опстанак српског народа

Организација старјешина Војске Републике Српске саопштила је да је Свесрпски сабор историјски догађај за све Србе, те да ће се ефекти донесене Декларације о заједничкој будућности судбоносно одразити на опстанак и постојање српског народа.
Организација старјешина Војске Републике Српске (фото: ostavrs.org) -
Организација старјешина Војске Републике Српске (фото: ostavrs.org)

На данашњој сједници Предсједништва Организације старјешина истакнуто је да је најзначајнијни домет Декларације постигнуто свесрпско јединство легитимних представника српског народа и самог народа, те заједничко дјеловање на утврђивању и реализацији српских националних интереса.

- Најважније је што ни једна српска заједница више неће бити препуштена сама себи, напротив, о њој ће бринути цјелокупан српски народ кроз институционално дјеловање предвиђено Декларацијом и другим документима - наведено је у саопштењу.

Из Организације додају да посебну вриједност представља чињеница што се Декларацијом ни на који начин не наноси штета ни једном другом народу или заједници, већ се само ради о могућим начинима заштите интереса српског народа.

Свесрпска саборност, сматрају у Организацији старјешина, најчвршћа је гаранција да Срби никада више не доживе погроме какви су се дешавали у даљој, али и ближој прошлости.

Организација старјешина очекује од Републике Српске и Србије да се у континуитету и без икаквих ограничења ради на имплементацији декларисаних опредјељења кроз стратегијско и оперативно дјеловање институција система власти.

- Напади и пријетње који и данас долазе из Федерације БиХ вјероватно неће престати ни у будућности, али њима не треба више придавати никакав значај и пажњу, те се умјесто тога треба фокусирати на обезбјеђење и заштиту властитих интереса - наведено је у саопштењу.

У Организацији старјешина наглашавају да Срби у Републици Српској више нису сами, као и постоји довољно кредибилних гаранција за заштиту националних интереса и права српског народа у складу са највишим демократским стандардима.