latinica  ћирилица
11/06/2024 |  11:38 ⇒ 16:01 | Аутор: Агенције

Лавров на проширеној сједници БРИКС-а: Само удружени можемо градити праведну будућност свијета

Пред нашим очима се дешава дубока промјена односа у свијету у вези са формирањем праведнијег свјетског поретка са више центара, који би одражавао читаву палету културне и цивилизацијске разноликости савременог свијета, осигуравао права сваког народа да сам бира своју судбину и пут развоја, поручио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на проширеној сједници "Дијалог БРИКС-а са земљама у развоју" у Нижњем Новгороду.
Сергеј Лавров  (Фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Сергеј Лавров (Фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

Сједници, поред десет држава чланица, присуствују и представници земаља које су пријатељи БРИКС-а.

Данашњи сусрет доказује да земље чланице БРИКС-а настоје да развијају односе са заинтересованим земљама Глобалног југа и истока и са земљама свјетске већине како би пронашле пут за рјешење најактуелнијих глобалних проблема са којима се суочавају апсолутно сви, рекао је Лавров.

Појавила се тенденција јачања гласа свјетске већине, то јест држава које су изван граница Колективног западa у Азији, Африци, на Блиском истоку, у Латинској Америци и у Карипским државама, навео је руски министар.

- Само ако удружимо снаге можемо заиста ефикасно да развијемо заједничко виђење праведне будућности - поручио је Лавров.

За то је потребно јачање међудржавних асоцијација , то јест формата у којима се дјелима, а не рјечју реализују принципи равноправне сарадње, поручио је Лавров и навео да су, поред БРИКС-а то ШОС, Афричка унија, ЕАЕС, ЗНД, АСЕАН, Арапска лига, Савјет за сарадњу арапских држава залива и друге асоцијације.

Многи представници ових асоцијација присуствују данашњој сједници, а како је Лавров истакао, "важно је да градимо контакте и на регионалном и на глобалном нивоу".

То ће помоћи да постепено и, уз узајамно поштовање, хармонизујемо приступе ка рјешењу проблема са којима се суочава свака од асоцијација, објаснио је Лавров.

Један од првих задатака је да се, у оквиру међународног права и на основу колективних одлука, доносе рјешења о глобалном питању, нагласио је Лавров и објаснио да ће једино у том случају донесена рјешења бити легитимна и ефективна.

- Тај принцип се налази и у Повељи УН, али на жалост, рјешења које Колективни запад доноси, нарочито у сфери, економије, финансија и трговине, све чешће нису у складу са основним принципима Уједињених нација. Наше државе имају углавном слично виђење реформације системa мултилатералних институција као и Савјета безбједности УН, али и слично виђење питања обнове свјетске економије након пандемије и достизања циљева стабилног развоја - нагласио је руски министар.

Данас ће о свему томе бити више ријечи, поручио је министар.

Извор: rt.rs