latinica  ћирилица
11/06/2024 |  12:32 ⇒ 12:32 | Аутор: СРНА

Рајилић: Важно то што Русија разумије дешавања у Сребреници 1995. године

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић изјавила је да је важно то што Русија у потпуности разумије дешавања у Сребреници 1995. године и истакла да породице српских жртава годинама указују да број страдалих Бошњака у Сребреници није тачан, већ је политички фабрикован.
Божица Живковић Рајилић - Фото: РТРС
Божица Живковић РајилићФото: РТРС

Рајилићева је навела да су подаци о броју страдалих Бошњака у Сребреници фалсификовани.

- И сами Бошњаци су говорили након рата да није убијено толико Бошњака. Ради се о смишљеном и договореном броју страдалих како би Бошњаци од себе направили жртве, јер су САД тражиле разлог за НАТО бомбардовање Републике Српске" -указује Рајилићева.

Она је истакла да је Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године реално и непристрасно сачинила коначан извјештај о тим догађајима.

- Број страдалих Бошњака у Сребреници сигурно је мањи од броја страдалих Срба и попаљених српских села на подручју општине Сребреница - истакла је Рајилићева за Срну.

Министарство спољних послова Русије саопштило је да је број страдалих Бошњака у Сребреници фалсификован и недоказив, као и да извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године представља нов, непристрасан поглед на трагичне догађаје за вријеме сукоба у БиХ.