latinica  ћирилица
11/06/2024 |  13:09 ⇒ 13:09 | Аутор: СРНА

"Поштовање Дејтонског споразума обезбјеђује мир и стабилност БиХ"

Предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић истакао је да поштовање Дејтонског споразума обезбјеђује мир и стабилност БиХ и Републике Српске и да је у Декларацији са Свесрпског сабора речено да се тај споразум чврсто поштује.
Андрија Мандић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Андрија МандићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Мандић је рекао да се у Декларацији не говори о разбијању БиХ, већ да српски народ чврсто стаје иза политичара из Србије и Републике Српске и да се чврсто поштује Дејтонски споразум.

- Нама, као и њима требају мир и стабилност - рекао је Мандић.

Он је указао да се друге ствари из Декларације односе на економско повезивање Републике Српске и Србије, као и мјере које ће предузимати двије владе.

- Оно што је за нас значајно је да ће се градити велики споменички комплекс у Доњој Градини, као и у Београду, чиме један народ изражава поштовање према јасеновачким мученицима и једну такву страхоту садржајно приказује свијету како би разумио дубину понора у којем се налазио српски народ од 1941. до 1945. године - рекао је Мандић.

Он је навео да би било национално неодговорно и непоштено према грађанима да се није одазвао позиву на Сабор на којем су послали поруку јединства српског народа.

- Срби из Црне Горе су аутохтони. Неко покушава да води кампању да смо досељеници, што није истина. То је аутентично Српство ове државе. То је исти онај народ који живи у БиХ, Републици Српској, Србији, па и Македонији - рекао је Мандић за телевизију "Прва".

Он је истакао да овакве скупове, попут Сабора, организују и други народи.

Мандић је оцијенио да је ово важан корак за будућност, те указао да у политици Црне Горе мора постојати добар однос са Србијом, Албанијом, БиХ.

- Срби из Црне Горе заједно са својим сународницима из Србије и Републике Српске, треба да одржавају одличне политичке односе - рекао је Мандић.

Он је навео да ће резолуција о геноциду у Јасеновцу бити изгласана у Скупштини Црне Горе, те указао да она није уперена против Хрватске.

- То је један однос према прошлости, да се и ми одредимо према највећем логору смрти на југоистоку Европе - рекао је Мандић.